Argentijnse rechters leren vrouwvriendelijker denken

Honderd rechters en ambtenaren van de gerechtelijke overheid in Argentinië zijn begonnen met een opleiding die ze gevoeliger moet maken voor vrouwendiscriminatie. “We zijn op ernstige gevallen van ongelijke behandeling gestoten”, zegt Carmen Argibay, de eerste vrouw die in het Argentijnse Hooggerechtshof ging zetelen.
Volgens rechter Argibay krijgen vrouwelijke slachtoffers in de Argentijnse rechtbanken systematisch minder aandacht dan mannen. Rechters vellen volgens haar ook vonnissen of leggen straffen op die geen rekening houden met de nadelen die vrouwen ondervinden door het patriarchaal systeem waarin ze leven.

Leugenaars


Dit jaar beval een Argentijnse rechter bijvoorbeeld een vrouw eerst de toestemming van haar man te vragen vooraleer ze zich liet steriliseren. “We zien ook nog altijd dat vrouwen die zich tot de rechterlijke macht wenden, onheus behandeld worden”, zegt Argibay. “Ze lijken wel vanzelf als leugenaars te worden beschouwd als ze een man ervan beschuldigen geweld te hebben gebruikt of hen te hebben verkracht.”
Gelukkig zijn er ook rechters in Argentinië die zich inleven in de situatie van vrouwen. Zo werden onlangs enkele artsen veroordeeld die geweigerd hadden een chemotherapie te beginnen bij een kankerpatiënte omdat ze zwanger was. De vrouw had gevraagd de zwangerschap te beëindigen.

Vrouwelijke rechters


Langzaam komen er meer vrouwelijke rechters in Argentinië en daardoor beginnen ook de opvattingen te veranderen. In het zevenkoppige Hooggerechtshof zetelen nu twee vrouwen. Elena Highton, nu vicevoorzitter van het hof, zette in 2009 het Bureau voor Vrouwenzaken van het Hooggerechtshof op en een Bureau voor Geweld in het Gezin.
Highton en Argibay waren gisteren (21 september) aanwezig bij het officiële begin van de opleiding die Argentijnse rechters en hun medewerkers moet helpen discriminerende praktijken te onderkennen en te vermijden. Dat onderstreept de steun die het initiatief geniet van de allerhoogste gerechtelijke instantie.
De honderd deelnemers aan de opleiding krijgen lesmateriaal mee waarmee ze later op hun beurt collega’s gevoelig kunnen maken voor vrouwendiscriminatie in het gerecht.

Seksisitsch taalgebruik


De opleiding bestaat onder meer uit workshops waarin de deelnemers wetten en rechtspraak onderzoeken die de gelijke behandeling van mannen en vrouwen en de rechten van vrouwen helpen hard te maken. Er zijn ook oefeningen die de deelnemers aanzetten na te denken over de rollen die vrouwen thuis en op het werk opgelegd krijgen. De opleiding besteedt verder aandacht aan seksistisch en discriminerend taalgebruik.
“Oog krijgen voor de uiteenlopende situaties waarin vrouwen in het nadeel verkeren, vraagt een intellectuele inspanning om iets te begrijpen dat geen deel uitmaakte van onze vorming”, zegt Argibay. “We moeten onze zintuigen ook aanscherpen om culturele stereotypes te doorzien.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.