Bedrijven in Golf kreunen onder 'eigen volk eerst'-principe

Sinds een dikke maand zijn grote bedrijven in de Verenigde Arabische Emiraten verplicht om voor bepaalde jobs alleen staatsburgers aan te nemen. Die verplichte nationalisering is een antwoord op de hoge werkloosheid in de rijke oliestaat. Maar vele autochtonen willen niet werken voor een migrantenloontje.

De eerste fase van de nationalisering of emiratisering van de arbeidsmarkt zit op kruissnelheid. Sinds de deadline van 1 februari hebben bedrijven zo’n 1500 burgers aangeworven, zegt het ministerie van Werk van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). Met één maatregel heeft de minister op anderhalve maand tijd meer jobs voor VAE-burgers gecreëerd dan in 2005 op een heel jaar, zegt een woordvoerder triomfantelijk. Het ministerie van Werk hielp vorig jaar 1000 autochtonen aan werk.

De arbeidsmarkt in de Verenigde Arabische Emiraten is een geval apart. De economie in het olierijke staatje draait grotendeels op arbeidsmigranten. Op een bevolking van vier miljoen zielen hebben maar liefst 3,3 miljoen mensen een buitenlands paspoort. De werkloosheidsgraad bij het autochtone bevolkingsdeel ligt bijzonder hoog.

De doortastende minister van Werk Ali Bin Abdullah Al Ka’abi is sinds 1 februari begonnen met een emiratisering van de economie. In een eerste fase mogen grote bedrijven enkel nog staatsburgers in dienst nemen voor het onderhouden van betrekkingen met de overheid - een job die in het bedrijfsjargon wordt aangeduid met de titel ‘stafmedewerker openbare betrekkingen’ (PRO).

Het principe ‘eigen volk eerst’ zal uitgebreid worden naar functies voor personeelsbeleid, secretariaat en boekhouding, kondigde Al Ka’abi aan. Voorlopig wachten we daarmee tot we zeker zijn dat de emiratisering van de PRO-sector een succes is.

Maar ondanks de extra jobs is de verplichtende maatregel geen onverdeeld succes. Drie op vijf bedrijven kunnen zich niet houden aan de verplichting. Meer dan 1450 mensen zijn aan de slag gegaan als PRO en dat bij 1070 bedrijven (waarvan 800 in Dubai). Nog eens 1630 bedrijven zijn er niet in geslaagd om aan de richtlijn van de minister te beantwoorden, meldt het ministerie.

De emiratisering wekt veel weerstand op bij de bedrijven. Maar de grootste hinderpaal zit bij de mensen voor wie de maatregel bedoeld is. Veel autochtone VAE-burgers vinden het aangeboden salaris te mager.

Ik heb de job aangenomen omdat het mijn laatste redmiddel is, zegt Zahraa Al Hamad, een net afgestudeerde jonge vrouw die pas als PRO is aangenomen. Ik krijg nu een salaris van 4000 dirham (ongeveer 920 euro). Da’s aan de lage kant, maar het is beter dan niks. Als ik betere kansen krijg, vertrek ik.

De motivatie van de nieuwe rekruten is beneden alle peil, zegt Ali Mohammad Bujsaim namens de werkgevers. Het is bijzonder duur personeel te zien vertrekken dat je net hebt opgeleid. Wat de regering had moeten doen, is een verplichte aanwerving als – kosteloze - stagiair invoeren. Zo doen VAE-burgers ervaring op en moeten bedrijven niet werken met slecht opgeleid en ongemotiveerd personeel.

Het ministerie van Werk zegt dat het nog te vroeg is om conclusies te trekken. (MM/ADR)



Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.