Bekend Israëlisch schrijver prijst Arafat

In zijn recente Arafat-biografie trekt de bekende Israëlische schrijver Amnon Kapeliouk van leer tegen de huidige politiek van Israël en de Verenigde Staten om Arafat bij de vredesonderhandelingen aan de kant te schuiven. Kapeliouk vergelijkt de rol van de Palestijnse leider met die van de voormalige Franse president Charles de Gaulle tijdens de tweede wereldoorlog.


De in Jeruzalem gevestigde en gerenommeerde Frans-Israëlische journalist Kapeliouk schuwt er niet voor standpunten in te nemen die lijnrecht tegenover de politiek van de Israëlische machthebbers staan. In de biografie ‘Arafat l’irreductible’ verwerpt hij de beschuldigingen van Israël en de Verenigde Staten dat Arafat een dubbele houding aanneemt tegenover de vredesonderhandelingen. Als Arafat tot zijn volk spreekt, doet hij dat in het Arabisch, met de passie die eigen is aan die taal. Maar hij heeft nooit kamikazeaanvallen tegen Israël verdedigd, en hij blijft volhouden dat zulke aanvallen contraproductief zijn voor de Palestijnse zaak,” zegt Kapeliouk.

De regeringen van Israël en de Verenigde Staten, en enkele Europese groeperingen, voeren een psychologische oorlog tegen Arafat en zijn aanhangers, vindt de biograaf. Maar ze staan alleen; de rest van de wereld is kritisch over de manier waarop ze Arafat en het Palestijnse volk behandelen. Ik hoop dat mijn boek de opvatting zal helpen verspreiden dat er geen evenwichtige oplossing mogelijk is voor het conflict in het Midden-Oosten zonder de man die de Palestijnse tragedie haar gezicht geeft.

Kapeliouk is niet de eerste de beste. Zijn journalistieke werk werd gepubliceerd in kranten overal ter wereld, waaronder Le Monde in Frankrijk, Yedioth Aharonoth in Israël en media in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en andere Engelstalige landen. Hij is een van de journalisten die de bloedbaden in de Palestijnse vluchtelingenkampen van Sabra en Chatila onder de ogen van de wereld brachten. In 1982 vermoordden Libanese bondgenoten van Israël daar 600 vluchtelingen. Zo’n 1800 anderen verdwenen. Eerdere boeken van zijn hand zijn ‘Israël, het eind van de mythen’, ‘Sabra en Chatila, onderzoek naar een bloedbad’ en ‘Rabin, een politieke moord’.

Voor zijn recente biografie over Arafat putte de journalist uit de naar schatting 150 interviews die hij sinds 1982 van de Palestijnse leider afnam. Daarnaast had hij toegang tot bijna al diens bondgenoten en vrienden sinds het einde van de jaren 70. Het resultaat is de meest complete Arafat-biografie tot nu toe, die onder meer ingaat op de talloze Israëlische aanslagpogingen op Arafat sinds de jaren zeventig.

In Israël is de controversiële biografie nog niet echt doorgedrongen. Het boek is in het Frans gepubliceerd, en de onderhandelingen voor Engelse, Arabische en anderstalige vertalingen zijn nog aan de gang. In afwachting daarvan onthielden diverse Israëlische leiders zich van commentaar op het boek.

Zelf ligt Kapeliouk alvast niet wakker van mogelijk negatieve reacties in Israël en daarbuiten. Ik heb alleen mijn job als journalist gedaan, zegt hij.

Nelson Mandela schreef het voorwoord van het boek. De vernedering waaraan Arafat sinds 2000 in Ramallah wordt onderworpen, onteert de daders meer dan Arafat zelf, stelt hij. President Arafat zal een symbool van heldendom blijven voor alle volkeren ter wereld die voor gerechtigheid en vrijheid strijden.

Aan het slot van zijn biografie schrijft Kapeliouk dat de Israëlische autoriteiten, met eerste minister Ariel Sharon op kop, zo goed als alles hebben geprobeerd om Arafat aan te pakken, telkens zonder succes. Sharon heeft hem geïsoleerd. Hij heeft hem vernederd. Hij heeft hem vergeleken met Osama bin Laden. Hij heeft hem een terrorist en een moordenaar genoemd. Hij heeft hem proberen te doden. Er is maar een ding dat Sharon nooit heeft geprobeerd - Arafat te respecteren.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.