Beslag op woningen in VS piekt

Het aantal huizen dat door banken in de VS in beslag werd genomen is in de maand april verdubbeld. Al zeven kwartalen op rij stijgt het aantal mensen dat hun huis voor een gedwongen verkoop moet afstaan, wat erop lijkt te wijzen dat de overheidsprogramma’s voor mensen met hypotheekproblemen niet veel zoden aan de dijk zetten.
Het onderzoeksbureau RealtyTrac telde in april 243.000 nieuwe gevallen van onroerend beslag en verwacht dat er tegen het einde van het jaar nog een miljoen bijkomen. De cijfers voor april liggen 4 procent hoger dan in maart van dit jaar en 65 procent hoger dan april 2007. Als je het eerste kwartaal van 2008 vergelijkt met dat van 2007 bedraagt de stijging zelfs 112 procent.

De Amerikaanse vastgoedmarkt zit in de grootste crisis sinds de Grote Depressie in de jaren dertig, aldus RealtyTrac. In het eerste kwartaal van 2008 kenden woningprijzen de grootste daling in bijna dertig jaar. Dat maakt het voor huiseigenaars met betalingsproblemen moeilijker om hun lening te herschikken of hun huis te verkopen.

“Zo’n 2 procent van de gezinnen heeft te maken met een gedwongen openbare verkoop”, zegt James J. Saccacio, ceo van RealtyTrac, “Al die eigendommen komen op een markt die al oververzadigd is en drukken de prijzen nog naar omlaag.”

Pleister op houten been



De jongste cijfers geven aan dat de inspanningen van de regering van president Bush tot nu toe niet veel hebben uitgehaald. Het parlement debatteert momenteel over een programma ter waarde van 300 miljard dollar (193 miljard euro) dat de regering moet toelaten om herschikte hypotheken te verzekeren.

In het eerste kwartaal van 2008 kreeg een half miljoen huiseigenaars financiële hulp om hun hypotheek af te betalen dankzij het programma “Hope Now”. Sinds de start in juli 2007 werden zo al 1,38 miljoen gezinnen geholpen, maar de maatregel volstaat niet om de stijging van de gedwongen openbare verkopen te stoppen, zo blijkt uit de cijfers van RealtyTrac.

In februari begon ook het “Project Lifeline” dat eigenaars in moeilijkheden wil helpen bij het herfinancieren van hun schulden. Volgens advocaten die de belangen van consumenten verdedigen, is dat in de praktijk erg moeilijk.

“Schuldherschikking werk niet”, zegt Ira Rheingold van de Nationale Vereniging van Consumentenadvocaten. “De eigenaars krijgen de schuldeiser gewoon niet te pakken. Als ze telefoneren neemt niemand op of belanden ze in een helse machine van voicemails en antwoordapparaten.”

Gevolgen



De gevolgen van de hypotheekcrisis gaan intussen veel verder dan alleen de immobiliënmarkt. Het stadsbestuur van Vallejo in Californië heeft onlangs het faillissement aangevraagd omdat de inkomsten uit taksen op onroerend goed zijn gekelderd. Californië is samen met Florida en Nevada een van de staten die het zwaarst worden getroffen door de hypotheekcrisis.

Ook de bouwsector slabakt. In maart gingen de investeringen in de bouw met 1,1 procent naar beneden. De sector is daarmee al 23 maanden in recessie.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.