Bomaanslagen schrikken Belgische zonnekloppers niet af

De verkoop van citytrips naar Caïro slabakt sinds de twee bomaanslagen van 30 april in Caïro. Maar strandvakanties in Egypte verkopen nog steeds als zoete broodjes. In België zit Egypte, nu al in de top vijf van populairste vliegbestemmingen, nog steeds in de lift.

Egypte vreesde het ergste voor het toerisme, vlak na de twee aanslagen op 30 april die tegen toeristen gericht leken. De beschieting van een toeristenbus maakte op de twee daders na geen slachtoffers, maar bij de bomaanslag amper twee uur eerder vlakbij het Egyptische museum raakten een Israëlisch koppel, een Zweed, een Italiaan en drie Egyptenaren gewond. Ook daar kon de dader het niet navertellen.

Het effect (op het toerisme) is miniem. De weerslag duurde twee dagen en is nu voorbij, zegt Hala Khatib, een woordvoerder van het Egyptische ministerie. Volgens haar doen de hotels het zelfs beter dan rond deze tijd van het jaar kan worden verwacht. In Caïro en omstreken zijn drie op vier hotelbedden bezet, zegt Khatib. In Zuid-Sinaï is dat 85 procent en in de badplaats Hurghada aan de Rode Zee zelfs 90 procent. Wij zijn volgeboekt en kregen geen annuleringen, noch van zakenlui noch van toeristen, bevestigt het Grand Hyatt-luxehotel in Sharm El-Sheikh.

Egypte zal dit jaar verder groeien, zegt ook Hans Vanhaelemeesch van Jetair België. Driekwart van de boekingen zijn strandvakanties, en de publieke opinie legt geen link met de bomaanslagen. Ook de Nijlcruises vanuit Luxor lopen goed. Na de aanslagen kregen wij geen enkele annulering binnen, en het aantal verontruste telefoontjes bleef heel beperkt.

Egypte zit al twee jaar in de lift als vakantiebestemming en veroverde een plek in de top vijf van populairste vliegbestemmingen onder Belgen. Het voorbije winterseizoen genoten zo’n 80.000 Belgen van de Egyptische winterzon.

Voor Caïro zelf is het plaatje wel anders. Caïro loopt minder en wij zijn een promotieactie gestart, zegt Vanhaelemeesch, die echter niets kwijt wil over de omvang van de terugval.

Ook Khatib, de regeringswoordvoerster, geeft toe dat een klein deel van de toeristen aan de Rode Zee afgezien hebben van extra trips naar de hoofdstad, maar houdt vol dat de hotelboekingen in Caïro zelf nog altijd beter dan verwacht lopen voor de tijd van het jaar. Er waren een heleboel annuleringen, maar enkel tijdens de eerste vier of vijf dagen na de aanslagen, zegt Saly Nassif, de manager reservaties van Sofitel, dat een aantal hotels in de Egyptische hoofdstad bezit. Maar anderen maken zich wel ongerust. Voor het incident waren er massa’s toeristen, maar nu zijn er opvallend minder, zegt taxichauffeur Ahmed Abu Youssef. Wij taxichauffeurs zijn de eersten die voelen dat het toerisme in een dip zit.

Toerisme is voor Egypte de grootste bron van buitenlandse deviezen. Een werknemer in een hotelketen zegt dat de Staatsveiligheid in de dagen na de aanslagen om het kwartier opbelde om te weten hoeveel annuleringen er waren, uit welke landen en om welke redenen.

De Egyptische overheid houdt vol dat de daders van de twee aanvallen op 30 april én de eerdere aanval op 7 april familie van elkaar waren. Ze stelt ook dat de dader van de eerste aanslag op 30 april werd achtervolgd door de politie en zichzelf van de brug vlakbij het museum gooide, waarbij zijn eigengemaakte bom ontplofte. Maar de Egyptische pers plaatst vraagtekens bij die officiële versie van de gebeurtenissen. De bom werd door de dader van de brug gegooid, of de dader viel met de bom van de brug… of de bom viel van de brug en hij viel erachteraan - op z’n minst weten we dat de brug erbij betrokken was”, spotte de intro van een artikel in het onafhankelijk weekblad Al-Dustour. (ADR/MM)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.