Brazilië bant grappen over presidentskandidaten

Brazilië kiest op 3 oktober een nieuwe president en dat is een ernstige zaak. Zo ernstig dat radio en televisie geen grappen mogen maken over de kandidaten. Bekende televisiefiguren protesteren.
Het verbod komt voort uit een wet van 1997. Die wilde voorkomen dat sommige kandidaten benadeeld werden als gevolg van grappen in de media. De wet verbiedt “trucage, montage en andere audio- en videotechnieken om op enigerlei wijze een kandidaat, partij of coalitie te vernederen of belachelijk te maken.” Wie de wet overtreedt, riskeert een boete tot 90.000 euro en zelfs het verlies van de uitzendlicentie.
“Humoristen mogen geen grappen maken waardoor de ene kandidaat er slechter uitkomt”, zegt Fernando Neves, voormalig hoofd van de Braziliaanse kiescommissie.
De makers van humoristische televisieprogramma’s pikken dit niet. Ze noemen het een poging om de media te muilkorven. “Ken je ergens een andere democratie waar zulke regels bestaan?” vraagt Marcelo Tas zich af. “Als je een grotere grap wil vinden, dan moet je naar Monty Python kijken.” Tas presenteert elke week het populaire televisieprogramma CQC, waar regelmatig de draak wordt gestoken met politici.
Tas en enkele collega’s dagen de Braziliaanse overheid nu uit: ze zijn niet van plan zich aan het verbod te houden. Ze zijn ook een nationale petitieactie gestart om de wet af te schaffen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.