Brazilië is kampioen in recyclage blikjes

Al negen jaar lang is Brazilië wereldleider op het vlak van recyclage van aluminium blikjes, met een percentage van 96,5 procent. Dat is vooral te danken aan tienduizenden blikjesophalers.
Volgens Henio de Nicola, recyclagecoördinator bij de Braziliaanse Aluminiumassociatie (ABAL), is dat hoge percentage te danken aan een weldoordachte strategie, die hij in voetbaltermen beschrijft. De verdediging bestaat uit een goedgestructureerde verwerkingsketen, het middenveld uit sociale programma’s voor milieu-educatie die de bevolking bewust moeten maken. Maar het echte werk wordt gedaan door de spitsen: meer dan 180.000 Brazilianen die de blikjes overal in het land ophalen.

13 euro per dag



Josias is een van die “spitsen” in het centrum van Rio de Janairo. Hij doorzoekt elke vuilnisbak op zijn dagelijkse ronde en kent de juiste caféuitbaters die blikjes bijhouden voor hem. “De blikjes zijn mijn dagelijks brood”, zegt hij. “Ze betalen mijn rekeningen en onderhouden mijn familie”. Josias verzamelt zo’n vijftien kilogram aluminium per dag en verkoopt die aan een verzamelcentrum in de stad voor ongeveer 30 real (13 euro).

Vorig jaar haalden verzamelaars zoals Josias meer dan 14 miljard blikjes op, het equivalent van vier schepen ter grootte van de Titanic. De blikjes brengen een inkomen op voor meer dan 180.000 gezinnen van de spitsen, maar ook voor eigenaars van verzamelcentra. In het centrum van Armando da Costa komen elke dag zo’n driehonded mensen blikjes leveren. “Daarmee kan ik mijn kinderen opvoeden en ze naar de universiteit sturen”, zegt da Costa.

Aluminium is een zeer goed recycleerbaar materiaal. Na het smelten en recycleren behoudt het 95 procent van zijn originele eigenschappen. “Aluminium is daardoor een goed voorbeeld voor andere materialen”, zegt de Nicola.


Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.