Brazilië werkt aan "perfecte" volkstelling

Eind dit jaar willen de VS, Rusland, China en nog 65 andere landen klaar zijn met hun volkstelling, een oefening die traditioneel om de tien jaar gebeurt. Brazilië begon op 1 augustus aan een volledig digitale telling, een primeur.
Brazilië is het enige grote land dat helemaal geen papieren enquêteformulieren gebruikt. Volgens het VN-bevolkingsfonds (UNFPA) kozen verder ook Oman, Kaapverdië, Uruguay en Colombia voor een papierloze telling.
Niet gehinderd door valse bescheidenheid maken de Brazilianen maken zich sterk dat hun telling “de meest accurate, omvattende en technologisch geavanceerde oefening wordt sinds de eerste telling in Brazilië in 1872 en waarschijnlijk ook van de wereldgeschiedenis.”

GPS


Volgens de laatste cijfers telt Brazilië ruim 194 miljoen mensen, verspreid over een oppervlakte van 8,5 miljoen vierkante kilometer, of 278 keer België. De overheid stuurt dan ook 240.000 tellers op pad om alle inwoners van de 5565 dorpen in het land te bezoeken. Ze hebben bijna allemaal PDA’s bij zich, zakcomputertjes waarin ze alle antwoorden ingeven. Er worden ook notebooks en laptops ingezet die met GPS zijn uitgerust. De resultaten worden digitaal doorgestuurd naar zowat zevenduizend centra over heel het land waar alle gegevens verzameld worden.
De Brazilianen die dat willen, kunnen de vragenlijst ook zelf invullen via het internet. Maar dat kan maar na het bezoek van een teller die een code meebrengt die persoonlijke toegang biedt tot de beveiligde website.
De vragenlijst bevat ook enkele minder traditionele vragen. De Braziliaanse overheid wil onder meer ook weten wie een gsm heeft, hoeveel inwoners het internet gebruiken en wie er met iemand van hetzelfde geslacht getrouwd is. Wie weigert te antwoorden, kan veroordeeld worden tot een boete van tien keer het Braziliaanse minimumloon.

Duur


De vier maanden durende onderneming is op 712 miljoen euro begroot. Voorlopige resultaten zouden al op 27 november beschikbaar zijn, de definitieve cijfers worden volgend jaar gepubliceerd.
De VN bieden armere landen technische ondersteuning om hun volkstellingen tot een goed einde te brengen. Landen als Afghanistan, Cambodja, Noord-Korea Vietnam, Soedan, Palestina en Irak zijn ingegaan op dat aanbod. De Brazilianen, die eigen software hebben ontwikkeld voor de telling, helpen de Portugeestalige landen Angola, Kaapverdië en Sao Tome en Principe.
Bij de volkstellingen van dit jaar wordt bijna de helft van de 6,7 miljard mensen op aarde onderzocht. In Nederland en België zijn volkstellingen afgeschaft omdat ze privacyproblemen met zich meebrengen. Door middel van statistisch onderzoek op steekproeven weten de twee landen toch bijna even veel over hun inwoners.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.