Chili meet zijn watervoetafdruk

Hoeveel liter water is er nodig om één kilogram druiven te produceren, en leveren olijven niet meer geld op met minder water? Chili wil het antwoord eind dit jaar precies kennen voor landbouwgebieden in de droge Atacama-regio in het noorden van het land. Ook het overvloedige waterverbruik in de mijnbouw wordt er tegen het licht gehouden.
De Chileense industrie investeert zelf in de oefening. Een pilootproject om de waterafdruk van producten en bedrijven in de Atacama-regio te berekenen, wordt uitgevoerd door de Stichting Chili, die werd opgezet door de Chileense overheid, de koperproducent Minera Escondida en het Amerikaanse bedrijf ITT. De multinational ITT houdt zich onder meer bezig met water en sanitaire voorzieningen.  
Samen met het Chileense ministerie van Landbouw meet de Stichting Chili ook de waterafdruk van gewassen als druiven, appels, avocado’s en bosbessen in verschillende regio’s. Andere Chileense bedrijven die al werken met het concept van de watervoetafdruk zijn de wijnproducenten Concha y Toro, De Martino en Errázuriz.

Concurrentievoordeel


Chili is sterk afhankelijk van de export van mijnbouw- en landbouwproducten, twee sectoren waarin veel water wordt gebruikt. Het land wil niet wachten tot de internationale gemeenschap normen voor watergebruik vastlegt die misschien nadelig uitvallen voor Chili, legt Rodrigo Acevedo uit, het hoofd van de afdeling agro-industriële projecten van de Stichting Chili. Volgens hem zullen die normen binnen twee à drie jaar een realiteit zijn. Bedrijven zullen dan certificaten moeten kunnen voorleggen die aantonen dat hun producten geen buitensporig beslag leggen op plaatselijke watervoorraden. Experts als Acevedo gaan ervan uit dat Chileense bedrijven een concurrentievoordeel zullen kunnen genieten door nu al bewuster met water om te gaan.    
“Misschien wordt het waterverbruik van bedrijven niet even cruciaal als hun koolstofuitstoot, maar de watervoetafdruk zet bedrijven er wel toe aan hun waterbeheer te verbeteren”, zegt Acevedo. Bedrijven zullen zich volgens hem gedwongen zien ook aandacht te besteden aan de duurzaamheid van het hele stroomgebied waar ze deel van uitmaken.

Mijnbouw


Het onderzoek in de Atacama-regio moet in december resultaten opleveren voor zes landbouwbedrijven in de stroomgebieden van de Copiapó en de Huasco. Ze produceren druiven, avocado’s, olijven en groenten. Het watergebruik in het stroomgebied van de Huasco wordt helemaal in kaart gebracht. Ook de totale impact van alle mijnbouwactiviteiten in het gebied wordt in rekening gebracht, volgens de onderzoekers een wereldprimeur. De resultaten kunnen erg belangrijk worden voor bedrijven die actief zijn in de streek. In de regio bevinden zich bijvoorbeeld ook de grote goud- en zilveraders van Pascua Lama, die ontgonnen zullen worden door het Canadese Barrick Gold.
Als het onderzoek is afgerond, kunnen er modellen mee worden ontworpen die het mogelijk maken verschillende scenario’s door te spelen, zoals de uitbating van nieuwe mijnen of een seizoen met uitzonderlijke droogte. Dergelijke modellen, die dan ook voor andere regio’s kunnen worden uitgewerkt, kunnen helpen de talrijke conflicten te beslechten tussen mijnbouwondernemingen, boeren, steden en de uitbaters van waterkrachtcentrales. Die verbruiken allemaal water, vervuilen waterlopen of veranderen het natuurlijk verloop van rivieren.

Hogeresolutiefoto op http://www.ipsnoticias.net/fotos/valle_del_Huasco_region_de_Atacama_Daniela_EstradaIPS.jpg

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.