China zet in op duurzame energie - analyse

De Chinese leiders hebben beloofd het gebruik van alternatieve energie flink te stimuleren. Een boodschap die de afgelopen maanden met instemming werd verwelkomd op diverse belangrijke bijeenkomsten over duurzame energie en klimaatbescherming.

De Chinese president Hu Jintao deed zijn belofte begin november tijdens een internationale conferentie over duurzame energie in Peking. Met de stijgende olieprijzen, energietekorten in het land en de toenemende vervuiling in het land, leken de vooruitzichten voor duurzame energie in China nooit eerder zo goed. En Peking wil met de aandacht voor minder vervuilende alternatieven graag aan de wereld laten zien dat het zich verantwoordelijk gedraagt op het internationale toneel.

Hoewel het Chinese leiderschap een lans breekt voor groene energie, hangt veel af van daadwerkelijke regeringssteun als het gaat om de introductie van milieuvriendelijke energie zoals zonne- en windenergie. Het lijdt geen twijfel dat China nieuwe energietechnologie snel kan introduceren als de wil er is, zegt James Brock, een energiedeskundige in Peking. Communicatietechnologie en andere moderne technieken werden in het verleden ook snel opgepikt.

Een van de problemen waar Peking waarschijnlijk tegenaan zal lopen, is dat ontwikkeling van alternatieve technologie de groeiende vraag naar energie in China niet kan bijbenen. Het energieverbruik steeg de laatste jaren drastisch als gevolg van de economische groei in het land. Die groei bedroeg vorig jaar bijna 10 procent. Chinese onderzoekers zeggen dat de economische groei alleen in stand kan blijven als nieuwe energiebronnen worden aangeboord. Om grote energietekorten te voorkomen, moet China zijn huidige vermogen om stroom op te wekken voor 2020 verdubbelen tot 1.000 gigawatt.

Hoewel de alternatieve energiesector groeit, is het aandeel in de totale energieproductie nog onbeduidend. In 2005 was windenergie slechts goed voor een vermogen van 1 gigawatt. China is grotendeels afhankelijk van geïmporteerde olie en kolen. Met steenkool, een goedkope maar vervuilende energieleverancier, wordt 70 procent van alle stroom in China opgewekt.

Van alle verbruikte stroom in China is 7 procent afkomstig uit duurzame energiebronnen. China wil dat aandeel voor 2020 laten groeien tot 15 procent. De ontwikkelingskosten vormen daarbij een hindernis. China is bijvoorbeeld niet in staat grootschalige windmolenparken aan te leggen. Een groot deel van de daarvoor benodigde technologie moet geïmporteerd worden. Het gevolg is dat de kosten van windenergie anderhalf keer zo hoog zijn als de kosten van dezelfde hoeveelheid energie die wordt opgewekt in een kolencentrale.

De Chinese regering heeft besloten om tot 2020 in totaal 126 miljard euro te investeren in duurzame energie. Voorstanders van alternatieve energie stellen echter dat meer nodig is dan dat.

China heeft geen andere keuze dan te opteren voor duurzame energie, zei Li Junfeng, secretaris-generaal van de Chinese Vereniging voor de Duurzame Energie-industrie onlangs in het blad China International Business. We kunnen niet het Amerikaanse voorbeeld volgen als het gaat om energieverbruik. Chinese energiedeskundigen zien meer in de Franse methode. De nadruk die in Frankrijk ligt op de ontwikkeling van veilige kernenergie en een schone auto-industrie is voor China de moeite waard om te bestuderen, zegt energiedeskundige Guan Qinyou. (JS/PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.