Cuba wil suikerindustrie nieuw leven inblazen

Cuba wil zijn suikerindustrie nieuw leven inblazen. Bij de vorige oogst deden zich zware problemen voor, wat tot zware kritiek leidde in de officiële krant Granma.

Dit jaar zal de Cubaanse suiker in minder productiecentra verwerkt worden om zo beter gebruik te maken van het beschikbare suikerriet. Minister van Suiker Orlando García Ramírez zegt dat Cuba de beschikbare middelen wil investeren in “de meest zekere en stabiele” productiecentra.  

Bij de vorige suikeroogst deden zich zware productieproblemen voor. Daardoor produceerde Cuba 1,1 miljoen ton, 230.000 ton minder dan het gepland had. Het volstond net om aan de binnenlandse vraag (700.000 ton) en aan afgesproken export naar China (400.000 ton) te voldoen.

Het slechte resultaat werd in mei zwaar bekritiseerd door de officiële krant Granma. Die weet het aan de slechte planning en een gebrek aan controle. “Sinds 1905 heeft het land zo geen slechte suikercampagne meer gekend”, stelde expert Juan Varela in het artikel. De kritiek kwam twee dagen nadat Luis Manuel Ávila was afgezet als bevoegde minister.

Nieuwe reorganisatie

Suiker was tot de jaren 1980 het belangrijkste exportproduct van Cuba. De suikerindustrie onderging in 2002 en 2004 een grondige herstructurering. De oppervlakte voor suikerrietplantages werd kleiner, de helft van de 156 suikerfabrieken werd gesloten.

De regering bestudeert nu een nieuwe reorganisatie via een reeks staatsbedrijven die het hele proces voor hun rekening zouden nemen, gaande van de suikerrietteelt tot de suikerfabricage. Ze overweegt ook buitenlandse investeringen mogelijk te maken; momenteel kan dat alleen in de sector van de afgeleide producten.

De strategie zou de sector meer autonomie geven, ook bij het beheer van de middelen. Officiële berichten daarover kwamen er nog niet. Maar academici zien een goed signaal in de strategische lijnen die worden aangekondigd in de teksten voor het zesde congres van de Communistische Partij van Cuba, dat in april 2011 plaatsvindt. De teksten, waarover nu overal in het land gedebatteerd wordt, voorzien in een geleidelijke verhoging van de suikerproductie tot ze de voldoende deviezen opleveren om de totale operationele en investeringskost te financieren.

Diversifiëren

Tegelijk verwacht men dat Cuba zijn suikerproductie gaat diversifiëren. Volgens economen is suikerriet rijk aan subproducten voor de voedings-, chemische, farmaceutische en biotechnologische industrie. Veevoeder, harsen, bewaarmiddelen, plastics en grondstoffen voor papier- en meubelfabrieken behoren tot de subproducten die een toegevoegde waarde kunnen leveren.

Maar het productieproces moet gemoderniseerd en flexibeler georganiseerd worden, zeggen experts. Daarvoor is buitenlands kapitaal nodig, aangezien Cuba zelf te weinig middelen heeft.

“De sector heeft een belangrijk multiplicatoreffect voor de nationale economie”, zegt expert Armando Nova. “Daarom is een nieuwe visie en een nieuwe missie nodig.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.