Dammen in strijd tegen droogte

Voormalig generaal A.P.S. Chauhan glimlacht bij het uitzicht op de rijke groene omgeving van het dorp Salaita in het noorden van India. “Het is nu moeilijk voor te stellen, maar dit waren stoffige ravijnen enkele jaren geleden”, zegt hij. De erosie had grote stukken land langs de rivier de Yamuna zover uitgesleten dat een reeks diepe ravijnen ontstaan was.
Door slechte irrigatie en ontbossing was het groen verdwenen dat de grond beschermt en regenwater vasthoudt. De kwaliteit van de grond ging snel achteruit, en daar leed de eeuwenoude landbouw onder. In heel Uttar Pradesh, een deelstaat met 190 miljoen mensen, wordt het totale landbouwverlies door ravijnerosie op 14.000 vierkante kilometer geschat.
Vier jaar geleden besloot de Sainik Foundation, een organisatie die bestaat uit voormalig militair personeel, iets aan die situatie te doen in Salaita en naburig Jabrapura. De organisatie botste er op corruptie, bureaucratie en een gebrek aan kennis. “Maar we konden gebruik maken van de trouw, steun en ervaring van voormalige militairen”, zegt Chauhan.

Indrukwekkend


De organisatie besloot dat dammen het beste zouden werken tegen de oprukkende erosie. “De resultaten waren indrukwekkend”, zegt Chauhan. “We konden 80 procent van het water vasthouden en het ondergrondse waterniveau steeg met 8 meter.” Vervolgens werden 5000 bomen geplant en werd 10 hectare grasland aangelegd. Intussen zijn mosterdstruiken, tarwe en graan beginnen groeien in de velden, die voedsel, banen en geld opleveren voor de dorpelingen. Door de hogere luchtvochtigheid zijn ook andere activiteiten, zoals de imkerij, opnieuw mogelijk.
De organisatie heeft al twee dammen klaar en werkt aan een derde. Chauhan herinnert zich dat de dorpelingen aanvankelijk op hun hoede waren voor de organisatie. “Maar als we eenmaal met het geld op de proppen kwamen van het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties (UNDP), realiseerden ze zich snel dat we het meenden.” De organisatie kreeg zo’n 50.000 dollar via het Global Environmental Fund (GEF) van het UNDP.  Door haar achtergrond kon de organisatie ook rekenen op steun binnen het Indiase leger als er bijvoorbeeld nood was aan zwaar materiaal zoals bulldozers.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.