De bokser tegen de bankier, en andere Nicaraguaanse verkiezingsverhalen

Het was weer een beetje oorlog in Nicaragua in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van vandaag (9 november). Bijna dagelijks raakten aanhangers van het FSLN van president Daniel Ortega slaags met de achterban van de grootste rechtse oppositiepartij PLC. De PLC probeerde van de lokale stembusgang een referendum over de regering van Ortega te maken.
“Iedereen tegen Ortega”, was de boodschap van de bankier Eduardo Montealegre, de PLC-kandidaat voor het burgemeesterschap van de hoofdstad Managua. Hij neemt het op tegen Alexis Argüello van het sandinistische FSLN, een driemalige wereldkampioen boksen. Montealegre noemt hem een schoothondje van Ortega en waarschuwt dat Argüello alleen “de sandinistische dictatuur” zal versterken.   
Dat verwijt klinkt ietwat vreemd uit de mond van een PLC-man, want de voorzitter van zijn partij, Arnoldo Alemán, sloeg sinds 1998 geregeld de handen ineen met Ortega om andere politieke tegenstanders buitenspel te zetten. Aléman, die van 1997 tot 2001 president was van Nicaragua, is wegens corruptie tijdens zijn ambtstermijn tot een gevangenisstraf van twintig jaar veroordeeld. In verkiezingsperiodes nemen de tegenstellingen tussen FSLN en PLC altijd weer toe.

Hard tegen onzacht


Argüello, de linkse burgemeesterkandidaat in Managua, zette de inspanningen in de verf die de regering onderneemt om de schrijnende armoede in het land en alle sociale problemen die ermee samenhangen aan te pakken. Hij huldigde nieuwe ziekenhuizen in, deelde voedselbonnen en zelfs pc’s en fietsen uit en mocht de eigenaars van nieuwe sociale woningen de sleutel in de hand drukken.
De oppositie bood weerwerk door de aandacht te vestigen op het geweld dat uitgaat van aanhangers van de regeringspartij. Ze lieten beelden zien van agenten en leden van het gerecht die de kantoren van burgerorganisaties binnenvielen die er door Ortega van beschuldigd waren geld wit te wassen. Ze lieten ook horen hoe de president ermee dreigde zijn tegenstanders “te vuur en te zwaard” te bekampen.
Er zijn ook vrouwengroepen, onafhankelijke sociale bewegingen, mensenrechtenorganisaties en universiteitsstudenten die Ortega verwijten tegenstanders monddood te maken en wetten te manipuleren om aan de macht te kunnen blijven.

Geen waarnemers


De oppositie zegt beducht te zijn voor fraude. De regering heeft geen onafhankelijke waarnemers toegelaten, geen Nicaraguanen en ook geen buitenlanders. Volgens Ortega dienen Amerikaanse of Europese waarnemers de belangen van de VS. Finland heeft om die reden zijn economische hulp aan Nicaragua opgeschort.  
Er worden vandaag burgemeesters en gemeenteraadsleden verkozen in 146 van de 153 gemeenten van het land. Volgens de regering zijn verkiezingen nog niet mogelijk in zeven gemeenten aan de Atlantische kust die in september 2007 zwaar getroffen werden door orkaan Felix. Dat heeft plaatselijke tot goed wat protest geleid.
De PLC hoopt meer dan 100 burgemeesterssjerpen te veroveren. Dat zou volgens haar neerkomen op een duidelijke afwijzing van het beleid van Ortega. Het FSLN zou de aanval kunnen pareren door in meer dan 87 gemeenten te winnen en daarmee beter te doen dan in 2004.
Naast frequent handgemeen tussen aanhangers van beide kampen en de vernieling van campagnemateriaal zijn er ook al doodsbedreigingen geuit tegenover kandidaten. Ortega heeft de bevolking opgeroepen kalm te blijven. De voorbije twee weken werden de verkiezingskaravanen van beide partijen ook begeleid door de ordediensten. Vandaag zijn meer dan 8000 soldaten en 6000 agenten op de been om de verkiezingen in goede banen te leiden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.