Dilma Rousseff met comfortabele voorsprong naar verkiezingen

Begin dit jaar had Dilma Rousseff nog een behoorlijke achterstand op haar rivaal José Serra. Maar door een opgemerkte comeback is ze zondag de uitgesproken favoriet bij de presidentsverkiezingen in Brazilië.
Volgens de laatste peilingen kan Dilma Rousseff (62) van de Arbeiderspartij (PT) van huidig president Luiz Inácio Lula da Silva ongeveer 50 procent van de Brazilianen bekoren. Haar dichtste rivaal, José Serra (68), van de Braziliaanse Sociaaldemocratische Partij (PSDB), moet tevreden zijn met 30 procent. Serra was achtereenvolgens burgemeester van São Paulo en gouverneur van de staat São Paulo.

Als Rousseff zondag minstens 50 procent haalt, dan is ze meteen presidente. Haalt ze die absolute meerderheid niet, dan komt er op 31 oktober nog een tweede ronde tussen haar en de tweede kandidaat, wellicht Serra dus.

Niet goed



Nochtans zag het er lang niet goed uit voor Rousseff. Ze is nog nooit kandidate geweest voor een hoog politiek mandaat en sloeg niet meteen aan bij het grote publiek. In februari lag ze nog 10 procent achter op Serra. Maar sindsdien ging haar populariteit gestaag omhoog. In het begin van de zomer liet ze Serra voor het eerst achter zich.

Rousseff was tot 31 maart Lula’s kabinetschef (in Brazilië de belangrijkste ministerfunctie). Ze profiteert van de grote populariteit die Lula na twee ambtstermijnen nog steeds heeft (een derde termijn is volgens de Braziliaanse grondwet niet mogelijk). Ze belooft dan ook geen radicale ommezwaai. “Het is geen toeval dat na deze fantastische man Brazilië door een vrouw bestuurd kan worden, een vrouw die het Brazilië van Lula zal voortzetten maar met het hart en de ziel van een vrouw”, zegt Rousseff zelf.

De stijgende aanhang heeft voorts te maken met de expliciete steun die ze van prominente politici en een hele reeks kleinere partijen krijgt. Nooit eerder kon de Arbeiderspartij zoveel partijen rond haar presidentskandidaat verzamelen.

Dat Rousseff op heel wat steun kan rekenen blijkt ook uit de financiële toestand van haar campagne. Ze heeft ondertussen meer geld opgehaald dan haar acht tegenstanders samen.

Vrouwelijke verkiezingen



Het worden in elk geval vrouwelijke verkiezingen want ook Marina Silva is een kandidate van betekenis. In de peilingen haalt zij ongeveer 10 procent, de hoogste score na Rousseff en Serra. Vooral als het tot een tweede ronde komt tussen Rousseff en Serra, kan de houding van Silva doorslaggevend zijn.

Silva was vroeger milieuminister in Lula’s regering maar stapte vorig jaar over naar de Groene Partij uit onvrede met plannen voor grote infrastructuurwerken in het Amazonewoud.

Als Dilma Rousseff de verkiezingen wint, dan wordt ze de eerste vrouwelijke president van Brazilië en de vierde in Latijns-Amerika, na Michelle Bachelet in Chili (2006-2010), Cristina Fernández de Kirchner in Argentinië (sinds 2007) en Laura Chinchilla in Costa Rica (sinds dit jaar).

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.