Droogte en stormen treffen oogsten in Centraal-Amerika

De oogsten in El Salvador en andere Centraal-Amerikaanse landen vallen flink tegen als gevolg van droogte en hevige regen. Het zet de zo al kwetsbare voedselzekerheid in de regio nog meer onder druk.
De oogsten in El Salvador en andere Centraal-Amerikaanse landen vallen flink tegen als gevolg van droogte en hevige regen. Het zet de zo al kwetsbare voedselzekerheid in de regio nog meer onder druk.

Guatemala kwam vorig jaar vorig voor het eerst terecht op de FAO-lijst – de FAO is de landbouworganisatie van de Verenigde Staten – van landen met slechte oogstvooruitzichten. Door het klimaatfenomeen El Niño viel er in september en oktober 2009 te weinig neerslag. Dat was schadelijk voor de graangewassen en bonen in sommige delen van Nicaragua, Guatemala, Honduras en El Salvador, zegt het FAO-rapport.

In november raasde de orkaan Ida door Centraal-Amerika, met alleen al in El Salvador 198 doden. Hij vernietigde een aanzienlijk deel van de landbouwstructuur. Eind mei kregen Guatemala en El Salvador er nog eens van langs bij de passage van de tropische storm Agatha.

Meer invoeren



Volgens officiële cijfers bedraagt het verlies voor de Salvadoraanse landbouwsector 5 miljoen euro; de economische impact is nog niet berekend, zegt de overheid.

El Salvador, dat altijd al een te kleine groenteproductie heeft gehad, zal de invoer nu met 30 procent moeten verhogen om aan de vraag te voldoen, zegt de Salvadoraanse landbouworganisatie Camagro. Begin dit jaar voerde El Salvador nog 60 procent van zijn groenten in, nu wordt dat 90 procent. Er worden al stijgingen van groenteprijzen gemeld op de Salvadoraanse markten.

“De meest praktische manier om het niveau van voedselzekerheid te meten is door na te gaan of het land zelfvoorzienend is voor een bepaald product, of het met andere woorden voldoende kan produceren om aan de nationale consumptie van zijn inwoners te voldoen”, zegt Edgar Cruz, van het Inter-Amerikaans Instituut voor Samenwerking in de Landbouw (IICA).  

De weersverwachtingen zijn ondertussen weinig bemoedigend. De Universiteit van Colorado in de Verenigde Staten voorspelt een zeer actief regenseizoen op de Caraïbische Zee en Grote Oceaan. Boven de Atlantische Oceaan worden gemiddeld achttien tropische cyclonen verwacht, boven de Grote Oceaan twaalf.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.