Elke maand vijftig doden zonder naam in Rio

Maandelijks verdwijnen in Rio de Janeiro honderd mensen en worden tientallen mensen dood aangetroffen waarvan men de identiteit niet kent. Forensische en andere experts hebben nu een methode ontwikkeld om het aantal identificaties op te voeren.
Elke maand duiken in Rio de Janeiro veertig tot vijftig dode lichamen op waar men geen identiteit op kan kleven.
Met het nieuwe Programma voor Slachtofferidentificatie (PIV) wil Justitie voortaan alle beschikbare administratieve gegevens over verdwijningen en overlijdens in de provincie met elkaar kruisen: die van het openbaar ministerie, de politie, de ziekenhuizen, de forensische experts en de honderden commissariaten waar aangifte wordt gedaan van een vermissing. Met behulp van de informatietechnologie worden al die gegevens met elkaar verbonden en ter beschikking gesteld aan wie ze nodig heeft.
“De logica van het systeem vertrekt van het principe dat we van elk slachtoffer, van elk gevonden lijk een verdwijningsregistratie hebben”, zegt procureur Rogério Scantamburlo, onderzoekscoördinator van het openbaar ministerie in Rio de Janeiro.
Het PIV slaagde er al in 33 lichamen in een maand te identificeren. De bedenkers van het systeem maken zich sterk dat een optimalisering van de middelen tot nog snellere opheldering zal leiden.
Maar de weg is nog lang. Alleen al in Rio de Janeiro werden de laatste tien jaar meer dan vierduizend aangiftes van verdwijningen gedaan. De doelstelling is tegen midden 2011 meer dan 90 procent van alle verdwijningen van de laatste twintig jaar op te helderen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.