"Grote ontwikkelingsprojecten discrimineren vrouwen"

Het IMF, de Wereldbank en regionale ontwikkelingsbanken financieren projecten die discriminatie van vrouwen bevorderen, zeggen tientallen ngo’s. Dat zou vooral gebeuren onder toch al gemarginaliseerden, zoals inheemse bevolkingsgroepen.
De ngo’s noemen als voorbeeld de Baku-Tblisi-Ceyhan oliepijpleiding, een vlaggenschip van de Europese bank voor Reconstructie en Ontwikkeling (EBRD) en de International Finance Corporation (IFC), de private arm van de Wereldbank. Hoewel het project lokale gemeenschappen economische ontwikkeling en nieuwe banen beloofde, laat een recent rapport van ngo’s zien dat het een negatief effect heeft gehad op de positie van vrouwen.
Elain Zuckerman van Gender Action, de belangrijkste kracht achter de oproep om daaraan iets te doen, zegt dat het IMF en de Wereldbank wel beleid ontwikkelen op dit terrein, maar de implementatie te wensen overlaat. “In 2003 besloten deze instituten om gendergelijkheid te bevorderen. Veel financiële instituten hebben al sinds de jaren tachtig een genderbeleid. Maar tot nu toe leverde dat in de praktijk weinig resultaat op.”
“Het project voor de Baku-Tblisi-Ceyhan oliepijpleiding heeft veel vrouwen en meisjes in de prostitutie gedwongen, wat geleid heeft tot een stijging van het aantal seksueel overdraagbare ziekten, seksuele intimidatie en geweld tegen vrouwen”, zegt Manana Kochladze van CEE Bankwatch Network.
Het project zou aanzienlijk minder nieuwe banen voor vrouwen hebben opgeleverd dan was beloofd. Het meeste werk lag op het gebied van voedselvoorziening en schoonmaakwerk. De arbeidsomstandigheden in dergelijke banen worden door plaatselijke bewoners vaak onacceptabel gevonden. Het werk brengt lange werkdagen met zich mee, waardoor er weinig tijd overblijft voor gezin en sociale activiteiten.
De ngo’s signaleren ook dat sommige IMF-programma’s landen dwingen om flink te bezuinigen op uitgaven voor onderwijs en gezondheidszorg. “Dat heeft in de zorg geleid tot een tekort aan artsen en verplegend personeel, gebrek aan medicijnen zoals aidsremmers en gebrekkige dienstverlening. Daardoor wordt de zorgtaak van vrouwen zwaarder”, zegt Ruth Castel-Branco van het netwerk ‘50 Years is Enough’.
Volgens de organisaties moeten de overheidsuitgaven voor zorg en onderwijs omhoog om meisjes en vrouwen uit de armoede te halen, HIV en aids te bestrijden en de Millenniumdoelen te halen voor 2015. De Millenniumdoelen zijn volgens hen nauwelijks haalbaar onder het huidige strikte fiscale en monetaire regime van het IMF.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.