Het asielbeleid na de nooit geziene crisis

Het Belgisch asielbeleid beleeft een nooit geziene crisis, hoe moet het volgens de politieke partijen nu verder? De interculturele beweging Kif Kif legde een aantal thema’s voor aan de Vlaamse partijen, waaronder asiel en migratie.

CD&V


CD&V pleit voor een geïntegreerde en gecoördineerde visie op asiel, opvang en terugkeer. Bevoegdheden inzake asiel en migratie worden best toevertrouwd aan één coördinerend minister. De oorzaken van migratie moeten beter worden aangepakt. Daarnaast is het cruciaal sterk te investeren in een goede doorstroming en uitstroom, een intensieve trajectbegeleiding van asielzoekers en een effectief terugkeerbeleid.
CD&V wil ook, in het verlengde van het proefproject van 2009, dat België verder deelneemt aan Europese initiatieven voor de hervestiging van vluchtelingen in Europa. Tot slot vormt een humaan, kordaat terugkeerbeleid het sluitstuk. Verblijfsaanvragers en asielzoekers moeten snel een antwoord krijgen op hun aanvraag en van bij de start intensief begeleid en voorbereid worden op het vervolg van hun traject.

Groen!


Groen! kiest voor een humaan en effectief asielbeleid. Capaciteitsproblemen worden best niet opgevangen door meer opvangcentra. Groen! wil investeren in kleinschalige opvang en het netwerk van lokale opvanginitiatieven bij de OCMW’s sterk uitbouwen. Groen! wil ook een bijsturing van de asielprocedure en de aanbevelingen, onder meer om de procedure bij de asielrechtbank, in beroep bij te sturen.
Verder wil Groen! voor elke asielzoeker een trajectbegeleider, een wettelijk verbod op het opsluiten van kinderen en kwetsbare personen in gesloten centra en een wettelijke verankering van de criteria voor regularisatie.

SP.a


SP.a pleit op nationaal niveau voor een kordaat en humaan asielbeleid. Om de nood aan opvangplaatsen in te dijken dringen we de doorlooptijd van de asielaanvragen terug van minder dan 50 procent naar 75 procent binnen de drie maanden en maken we werk van een daadwerkelijk en consequent uitwijzingsbeleid.
De partij wil zorgen voor een vlotte informatiedoorstroming en samenwerking tussen de Dienst Vreemdelingenzaken en Fedasil, dat er één minister bevoegd is voor alle domeinen gelinkt aan het vreemdelingenrecht en dat elke asielzoeker van in het begin actief wordt voorbereid op een eventuele terugkeer naar zijn land van herkomst.

Open VLD


Er is nood aan een gezamenlijke Europese aanpak om de asielprocedure te harmoniseren en om te vermijden dat een kandidaat-asielzoeker zijn aanvraag indient in de lidstaat met de soepelste regels en er hierdoor een aanzuigeffect wordt gecreëerd. Open VLD vraagt zich af of België als één van de Europese lidstaten zich nog moet bezighouden met het onderzoeken van de aanvragen van asielzoekers binnen de EU.
Open VLD wil dat uitgeprocedeerde asielzoekers worden aangemoedigd in een programma van vrijwillige terugkeer te stappen. De partij vindt ook dat een humanitaire uitwijzing een essentieel onderdeel is voor een evenwichtig asiel- en migratiebeleid.

N-VA


De N-VA wil vorm geven aan een beleid dat migranten kansen geeft en dat een positief verhaal schrijft waarin migratie ombuigt in meer Vlaamse welvaart. De N-VA vraagt een strikt en rechtvaardig asielbeleid dat heldere procedures uittekent, maar ook misbruiken van die procedures en illegaliteit durft aanpakken.
Uiteindelijk zal men ook werk moeten maken van een humaan, maar kordaat terugkeerbeleid om het draagvlak voor het asielrecht niet helemaal weg te spoelen bij de burgers.

PVDA+


PVDA+ wil in de eerste plaats de clandestiene arbeiders uit de illegaliteit krijgen. Als zij hetzelfde verdienen en in dezelfde omstandigheden werken, zijn de arbeiders niet langer een concurrent voor de andere arbeiders. Wij vinden het ook beter dat de minister van Tewerkstelling zich over de regularisatie uitspreekt in plaats van de minister van Binnenlandse Zaken.
Verder moet het recht op verblijf losgekoppeld worden van het arbeidscontract. Wie hier een jaar werkt heeft recht op een onbeperkte verblijfsvergunning en mensen die oorlogen en grote armoede ontvluchten moeten kunnen immigreren.

Lijst Dedecker


Lijst Dedecker, ten slotte, wil voldoen aan de internationale verplichtingen, zoals het opvangen van kandidaat-vluchtelingen en het beschermen van mensen op de vlucht voor vervolging, oorlog geweld. LDD wil de toestroom van andere asielzoekers droogleggen, door de opvangcapaciteit te saneren, de toegang tot de asielprocedure te beperken, het misbruik van de procedures te verhinderen, werk te maken van terugkeer en geen mogelijkheden op regularisatie te geven eens iemand uitgeprocedeerd is.
De volledige antwoorden per partij vind je terug op de website van Kif Kif:  LSP, PVDA, CD&V, Groen!, SP.a, Open VLD, Lijst Dedecker en N-VA.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.