Het favoriete festivalmoment van Olivia Rutazibwa

Afscheid van James Brown

30 juni 2006. In Nederland dient premier Balkenende naar aanleiding van de Ayaan-Hirsi Ali-Rita-Verdonk-rel het ontslag van zijn regering in. Op hetzelfde moment waag ik me in Brussel aan mijn eerste keer Couleur Café. Ik herinner me dat ik me –met de nodige scepsis– verwacht had aan een typisch wereldmuziekfestivalletje: derdewereldprullariastandjes, een alternatief publiek van wereldverbeteraars die àbsoluut van Afrika en de rest van de exotische wereld houden, de onmiskenbare ‘zuiderse’ sfeermuziek.

  • Frank Dhooghe James Brown op Couleur Café 2006 Frank Dhooghe

Het duurt niet lang voor ik die zure mening moet herzien. De sfeer is écht, de prullaria verleidelijk en geflankeerd door indrukwekkende kunstwerken en interessante boekencollecties, en het publiek is zo divers dat het onmogelijk allemaal wereldverbeteraars kunnen zijn. Geen geitenwollensokken muziekfeestje, maar een urban festival in het hartje van onze hoofdstad met muziek van de bovenste plank.

De Couleur-Café-editie van 2006 is bovendien bijzonder genereus voor haar publiek. Zelf pik ik op de eerste festivaldag twee titanen mee die ik niet snel zal vergeten: vader van de funk James Brown en reggaeveteraan Burning Spear. Geen van de twee laat zich intomen door hun gevorderde leeftijd (op dat moment respectievelijk 73 en 61) en ze spelen het zeil van de broeierige tent. Brown in blitse pulserende Las Vegas stijl, en met de nodige steun van zijn achtergrondzangers en muzikanten, Burning Spear met de spaarzame energie en tijdloosheid –alsof hij er altijd is geweest en ook altijd zal zijn– van een echte rastafari.

Wat voor mij een eerste keer was, bleek kort daarop voor James Brown de laatste keer te zullen zijn. Op kerstdag 2006 liet hij het leven, en zo was zijn optreden op Couleur Café zijn laatste Belgische optreden ooit. Het lont van de onvermoeibare Burning Spear brandt intussen nog rustig verder.


Burning Spear op Couleur Café 2006, video door chantalounette

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.