Indiase mode verovert de wereld

Indiase mode is aan een wereldwijde opmars bezig. Gerenommeerde westerse ontwerpers, van Armani tot Cavalli, pakken uit met collecties geïnspireerd door Indiase motieven, stoffen, kleuren en traditionele ontwerpen. Indiase modegoeroes kleden Hollywoodsterren, worden opgevoerd in toonaangevende modebladen en maken van Londen tot New York indruk op de internationale catwalk.

Software, textiel en de outsourcing van diensten zijn al langer bekende Indiase exportproducten. Nieuw is dat nu ook het modewereldje overspoeld wordt door Indiase invloeden en talent. Suzy Menkens, de modediva van de International Herald Tribune, voorspelt dat India hot zal zijn in het nieuwe modeseizoen. Het toonaangevende magazine Vogue pakt uit met een artikel over de opgang van de Indiase mode. De oosterse look is in. Traditionele ontwerpen zoals de sari (het traditionele Indiase kleed voor vrouwen), de bandgala (een hoge jas voor plechtige aangelegenheden), de choli (een geborduurde blouse), de lehenga (de Indiase wikkelrok) en de kurti (een losse katoenen top) maken hun opgang op de catwalk.

De nieuwe lente- en zomercollectie die Roberto Cavalli vorige maand op de Milanese modeweek voorstelde, is net als vorig jaar geïnspireerd op Indiase thema’s. Giorgio Armani toonde in Milan zijn jodhpuris (losse broeken) en ook de getalenteerde Amerikaanse ontwerper Zac Posen pakt uit met een collectie die verwijst naar India. Het nieuwe werk van de Britse Matthew Williamson is dan weer een knipoog naar de traditionele kledij van de stad Jaipur in de Indiase deelstaat Rajasthan.

Het is niet alleen zo dat westerse ontwerpers zich laten inspireren door India. Hun Indiase collega’s drukken zelf ook steeds meer hun stempel op het internationale modewereldje. De Indiase rijzende ster Ashish Gupta, die een voorliefde heeft voor gebreide ontwerpen en traditionele lovertjes, maakte indruk tijdens de Londense modeweek. Sharon Stone en Sarah Jessica Parker van de Amerikaanse soap ‘Sex and the City’ zijn maar enkele van zijn bekende klanten. De 32-jarige Bibhu Mohapatra uit de Indiase deelstaat Orissa is aangesteld tot modedirecteur van het Franse modehuis J Mendel in New York. Indiase ontwerpers zoals Ritu Beri, Rina Dhaka, Suneet Varma en Sabyasachi Mukherjee worden uitgenodigd op belangrijke modehappenings wereldwijd.

Telkens wanneer ik mijn collecties in het westen toon, krijg ik de reactie: ‘Het is prachtig, net de wedergeboorte van een prinses. Maar ik kan dit niet dragen.’ Al begint dat laatste stilaan te veranderen, zegt Rohit Bal, een van India’s meest toonaangevende modeontwerpers. Tegenwoordig hoor ik vaker: ‘Ik wil dit dragen en ik kan het dragen.’ Actrice Pamela Anderson en tennisster Anna Kournikova zijn alvast opgemerkt in Bals ontwerpen.

In een interview in het Indiase weekblad India Today schrijft ontwerper Sabyasachi Mukherjee het succes van de Indiase mode toe aan een nieuwe anti-technologietrend in het modewereldje. Mode begon plastic te worden. Wij gaan net terug naar de kracht van de menselijke hand. Imperfectie, zoals gekreukte broeken en onafgewerkte randen, nemen ze er graag bij. Indiase ontwerpen zijn heel erg anti-Matrix. Na de release van kaskrakerfilm The Matrix in 1999 doken steeds meer lederen ontwerpen op in de internationale modescene.
De Indiase textielsector is naar schatting 9,5 miljard dollar waard. De Indiase mode-industrie is goed voor zowat 60 miljoen dollar, maar verwacht wordt dat die de komende jaren snel zal groeien. (KC/ADR)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.