Inheemse volkeren Peru en Brazilië organiseren zich

Inheemse Amazonengroeperingen in Peru richten een politieke partij op om deel te nemen aan de volgende verkiezingen. In Brazilië protesteren volgende week honderden indianen tegen onder andere de bouw van stuwdammen en de inname van hun land voor industriële projecten.
De leider van de grootste federatie van inheemse Amazonengemeenschappen in Peru (Aidesep), Alberto Pizango, vertelde aan de Britse nieuwssite BBC dat de nieuwe partij zal instaan voor de bescherming van het regenwoud en van de rechten van inheemse stammen in het Amazonegebied en het Andesgebergte. De partij zou Alliantie voor een Alternatief voor de Mensheid (APHU) heten, waarbij APHU verwijst naar het inheemse Quechua-woord “apu”, wat “leider” of “berggod” betekent.
De politieke organisatie zou een grote stap voorwaarts betekenen voor de Peruviaanse inheemse minderheid, die historisch gezien weinig inspraak had in de nationale politiek. Zeker vergeleken met de minderheden in buurlanden Bolivië en Ecuador. In juni van dit jaar weigerde president Alan Garcia een wet te tekenen die inheemse volkeren meer macht zou geven om olie –en mijnprojecten tegen te houden.Garcia argumenteerde dat inheemse volkeren niet in de weg mochten staan van ontwikkelingen die de hele Peruviaanse bevolking ten goede kwamen.

Opruiing


Pizango, die ook meegaf dat hij misschien het presidentschap ambieerde, is een controversieel figuur. Momenteel is hij vrij op borgtocht na een veroordeling wegens het aanzetten tot opruiing tijdens gewelddadige protesten tegen olieontginningen in in het Amazonegebied vorig jaar. Bij gevechten tussen politie en demonstranten vielen toen dertig doden, waaronder 24 agenten. Pizango vluchtte naar Nicaragua om een arrestatie te vermijden maar keerde terug naar Peru in mei van dit jaar.

Guarani-indianen


Ook in Brazilië organiseren de inheemse volkeren zich. Van 16 tot 20 augustus demonstreren naar verwachting ongeveer achthonderd indianen, die de meeste van de 233 inheemse groeperingen in Brazilië vertegenwoordigen, in de deelstaat Mato Grosso do Sul. Ze protesteren tegen ontwikkelingen die hun voortbestaan bedreigen, zoals de moorden op hun leiders en de inname van hun land voor industriële projecten. De organisatie is in handen van de Vereniging van Inheemse Volkeren van Brazilië en het Forum voor de Verdediging van Inheemse Rechten.
De plaats van het gebeuren is symbolisch want het zijn vooral de inheemse volkeren in die deelstaat die het hard te verduren hebben, en dan met name de Guarani-indianen. Het land van deze stam is ingenomen om plaats te maken voor veebedrijven en suikerrietplantages. Het zelfmoordpercentage bij de Guarani is een van de hoogste ter wereld.
De indianen hebben alle kandidaten voor de komende presidentsverkiezingen in Brazilië uitgenodigd op de demonstratie. Stephen Corry, directeur van belangenorganisatie voor inheemse volkeren Survival International, zei daarover vandaag: ‘De Braziliaanse inheemse volkeren doen een oproep aan de presidentskandidaten om niet zoals de huidige regering hun noden te verwaarlozen. Ze hopen dat de nieuwe president hun landen zal beschermen.’

Stuwdammen


Een groot deel van de verontwaardiging van de Braziliaanse indianen richt zich op de bouw van stuwdammen in rivieren om elektriciteit op te wekken. Een verslag van Survival International waarschuwde maandag tegen het bouwen van stuwdammen in afgelegen gebieden van Brazilië en Peru, maar ook in Maleisië, Ethiopië en Guyana. De dammen zouden de inheemse gemeenschappen vernietigen door mensen van hun land te verdrijven of jachtvelden en visgronden te vernietigen.
In Brazilië zijn onder andere de plannen voor de Belo Monte-dam in de Xingu-rivier erg omstreden. Die dam zou de derde grootste in de wereld worden, maar zou een bedreiging vormen voor het land en de voedselvoorziening van verschillende stammen. In Peru zijn er voorstellen voor zes dammen die land langs de rivier Ene onder water zouden zetten. Dat land behoort tot de Asháninka, een van de grootste inheemse gemeenschappen van het Amazonegebied.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.