Interpol: "Data op FARC-computers zijn authentiek"

De gegevens op de computers die in beslag werden genomen bij een aanval van Colombiaanse militairen op een kamp van de FARC-guerrilla in Ecuador zijn authentiek en werden niet gemanipuleerd. Dat blijkt uit een onderzoek van Interpol, dat evenwel vragen heeft bij de manier waarop de computergegevens werden behandeld in de 48 uren vlak na de inbeslagname op 1 maart.
Colombiaanse militairen vonden op 1 maart drie laptops, twee externe harde schijven en drie USB-sticks in een kamp van de FARC-guerrilla in Ecuador, dat kort daarvoor was gebombardeerd door de Colombiaanse luchtmacht. Bij die aanval kwamen 25 mensen om het leven, waaronder Raul Reyes, woordvoerder en nummer 2 van de extreem-linkse guerrillagroep. Voor Ecuador was het bombardement de aanleiding om kort de diplomatieke betrekkingen met Colombia te verbreken.

Op 3 maart werden de computerbestanden overgemaakt aan de Colombiaanse gerechtelijke politie. Omdat het Colombiaanse ministerie van Defensie informatie begon te lekken over de inhoud van de bestanden, besloot de Colombiaanse president Alvaro Uribe op 10 maart om de bestanden op hun authenticiteit te laten onderzoeken door Interpol.

De onderzoekscommissie van de internationale politieorganisatie bestond uit Australische en Singaporese deskundigen die geen Spaanse spreken. Dat gebeurde “om de mogelijkheid uit te sluiten dat ze zouden worden beïnvloed door de inhoud van de documenten die ze moesten onderzoeken”, schrijft Interpol in zijn rapport dat donderdag werd voorgesteld en ook op de site van de organisatie staat.

Juridische complicaties



“Er zijn geen data gecreëerd, toegevoegd, veranderd of verwijderd tussen 3 maart 2008 om 11.45h en 10 maart 2008, toen de bestanden werden overgemaakt aan Interpol”, zegt het rapport, dat wel vragen heeft bij wat er gebeurde tussen de inbeslagname op 1 maart en de overdracht aan de Colombiaanse gerechtelijke politie op 3 maart.

“De deskundigen vonden 48.055 systeemfiles die waren gecreëerd, geconsulteerd, veranderd of verwijderd omdat een officier van de antiterrorisme-eenheid van de Colombiaanse politie ze had bekeken.” Volgens Interpol had de agent de bestanden niet mogen consulteren zonder eerst fysieke kopieën te maken van de data. Het rapport benadrukt wel dat tussen 1 en 3 maart geen enkel user file werd gecreëerd, gewijzigd of verwijderd.

De onvoorzichtige behandeling van het bewijsmateriaal in de eerste 48 uur na de inbeslagname kan gevolgen hebben voor de juridische bruikbaarheid van de gegevens. “De manier waarop de data werden behandeld strookt niet met de internationaal erkende principes”, zegt Interpol, “De directe toegang tot de bestanden kan de geldigheid van de data als bewijsmateriaal in het gedrang brengen. De politie moet nu kunnen bewijzen dat de consultaties die ze heeft uitgevoerd geen materiële impact hebben gehad op het doel waarvoor ze het bewijs wil gebruiken.”

Lekken



Uit wat er over de inhoud van de bestanden al is uitgelekt blijkt dat het FARC zich sinds halfweg de jaren negentig op de zwarte markt bewapende, met de hulp van corrupte Venezolaanse militairen en ambtenaren. Uit de documenten, meestal interne communicatie tussen commandanten van de guerrilla, blijkt ook dat er intensieve diplomatieke contacten zijn geweest, hoewel zowel Interpol, de EU als de VS het FARC als een terroristische organisatie beschouwen.

Uit de mails blijkt verder dat de guerrilla en de Venezolaanse president Hugo Chávez de stilte hebben bewaard over een aanval die de FARC op 23 september 2004 uitvoerde 20 kilometer binnen Venezolaans grondgebied. Bij die operatie kwamen vijf soldaten en een 23-jarige vrouwelijke ingenieur van het Venezolaanse staatsoliebedrijf om het leven.

Volgens de Colombiaanse regering blijkt uit de documenten dat Chávez het FARC logistiek en financieel heef gesteund. “Er is niet alleen sprake van nauwe banden, maar de teksten impliceren een nauwe alliantie tussen het FARC en de Venezolaanse regering”, verklaarde de chef van de Nationale Politie, Oscar Naranjo, op 2 maart. Uit de documenten blijkt volgens Bogota ook dat het FARC banden heeft met de regering van Ecuador.

Het FARC controleert ongeveer 35 procent van het Colombiaanse grondgebied, vooral in het dun bevolkte en landelijke zuiden. De Ecuadoraanse president Correa verklaarde eerder deze week op rondreis door Europa dat zijn land “niet grenst aan Colombia, maar aan het FARC”.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.