Iraakse universiteiten moeten dringend aan infuus

Acht op tien universiteiten en hogescholen in Irak zijn sinds de Amerikaanse invasie afgebrand, geplunderd of vernietigd. De vernietiging van het Iraakse hoger onderwijs is een probleem dat buitenlandse donoren volledig over het hoofd zien, zegt het internationaal netwerk van academici van de Verenigde Naties.

De United Nations University (UNU) gaat met de pet rond om Irak weer een behoorlijk hoger onderwijs te geven. Sinds het begin van de invasie in 2003 werd 84 procent van de instellingen van het hoger onderwijs vernietigd, zo blijkt uit een evaluatierapport dat het academische netwerk van de VN opmaakte.

“Slechts voor 40 procent van de vernietigde infrastructuur bestaan reconstructieplannen. Voor de rest is er geen geld”, zegt Hans van Ginkel, de rector van UNU.

Het Internationaal Fonds voor Hoger Onderwijs in Irak bevat enkel kleine donaties van Qatar en Zuid-Korea. Het is van vitaal belang dat de internationale gemeenschap geld begint te storten in dat fonds, zegt Jairam Reddy van een universitaire instelling in de Jordaanse hoofdstad Amman. Het herstel van het hoger onderwijs in Irak is een absolute voorwaarde voor een duurzaam herstel van het land.

De nood is hoog in de twintig universiteiten, de 47 hogescholen en de 24 instellingen voor leraaropleiding in Irak. Samen hebben ze 30.000 computers nodig. De voorheen prestigieuze Iraqi Academy of Sciences heeft alleen al om zijn infrastructuur te herstellen een miljoen dollar nodig.

Academische vrijheid is voorlopig een hol begrip in Irak. Een vijftigtal academici werd sinds de bezetting vermoord. Nog veel meer academici worden bedreigd, zegt het rapport. Onderzoekers die kunnen, emigreren naar het buitenland. De brain drain is trouwens een oud zeer. De universiteiten kunnen hun onderzoekers al sinds de instelling van de internationale sancties geen behoorlijk loon meer aanbieden. Vier op tien docenten zijn Irak ontvlucht sinds het begin van de jaren 90, meldt het rapport. (MM/ADR)



Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.