Irak levert seksslavinnen aan hele regio

Iraakse meisjes en jonge vrouwen zijn erg kwetsbaar voor seksueel misbruik. Meisjes die als hulp in het huishouden worden aangeworven, eindigen vaak als seksslaaf. Dat schreef de Iraakse journaliste Sahar Al Haideri enkele weken voordat ze vermoord werd.
Al Haideri beschreef onder meer de lotgevallen van een 17-jarig meisje dat werk zocht omdat haar moeder blind is en haar vader een handicap heeft. Ze kon aan het werk als hulpje in een familie voor zo’n 145 euro per maand, maar al snel moest ze seks hebben met de zoon van haar werkgever en diens vrienden.
Uit het artikel van Al Haideri blijkt nog dat veel Irakese vrouwen in de prostitutie gelokt worden door gehaaide zakenlui die hen een beter leven beloven in de Golfregio. De 18-jarige Alia trouwde met Khaled, die betaalde voor haar paspoort en haar nieuwe kleren kocht. Maar eens ze in de Golf arriveerden, bleek de bruidegom een nachtclub te bezitten waar veel andere Iraakse meisjes werkten. “Ik huilde toen de klanten seks met me hadden. Ze beschouwden me als een slaaf die ze hadden gekocht. Ik verloor mijn dromen, mijn hoop en mijn toekomst”, zegt Alia.
Ook het laatste rapport over de mensenhandel van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken stelt dat Iraakse vrouwen en kinderen in de prostitutie gedwongen worden. Ze moeten ze tot in Syrië, Jordanië, Qatar, Turkije, Iran en Saudi-Arabië aan de slag. De Iraakse overheid doet daar volgens het rapport weinig of niets aan. Geen enkele mensenhandelaar werd dit jaar veroordeeld, slachtoffers worden niet beschermd en de regering voert geen preventiebeleid.
De 45-jarige journaliste Al Haideri, die ondermeer voor de Middle East Times en nieuwsagentschap Voices of Iraq werkte, werd op 7 juni vermoord in Mosoel. Al Haideri schreef ook over de pogingen van extremisten om de Noord-Iraakse stad in te palmen. Haar laatste artikel ging over een jezidisch meisje dat gestenigd werd omdat ze verliefd was geworden op een moslimjongen.
“Al Haideri was een bron van inspiratie voor alle jonge activisten die aan een ander Irak willen meewerken”, klinkt het op het internetforum Midseast Youth.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.