Kirchner koudbloedig in onderhandelingen met IMF

De Argentijnse president, Néstor Kirchner, heeft dinsdag zonder verpinken de termijn voor een schuldaflossing van 2,9 miljard dollar aan het Internationaal Monetair Fonds laten verstrijken. Het IMF is de grootste schuldeiser van Argentinië en voert momenteel in Buenos Aires besprekingen over de herschikking van de totale buitenlandse schuld van het land. Alleen als dat akkoord er komt en betere voorwaarden oplevert, kan Argentinië voordeel doen bij het uitstellen van terugbetalingen.


Landen die hun schuldverplichtingen niet nakomen, worden doorgaans gemeden door investeerders en krijgen ook niet makkelijk nieuwe kredieten. Bovendien riskeert Argentinië een sanctie omdat het de terugbetalingstermijn voor de schijf van 2,9 miljard dollar heeft laten verstrijken. Maar in regeringskringen wordt erop gewezen dat het tot twee jaar kan duren vooraleer zulke sancties van kracht worden. Tegen dan zal Argentinië volgens de regering zeker een nieuw akkoord hebben bereikt. Kirchner zelf bezwoer critici “vertrouwen te hebben”. “Probeer ons niet af te schrikken met doembeelden van chaos en rampen”, was zijn waarschuwing aan de oppositie.

De regerende peronistische partij, de Partido Justicialista, noemt Kirchners houding ten aanzien van het IMF “heldhaftig”. De meeste Argentijnen reageren opgelucht dat Kirchner de voorwaarden die het IMF voor een schuldherschikking stelt, niet zomaar aanvaardt. Zo eist het Fonds dat nutsbedrijven hun tarieven moeten kunnen verhogen en dat de banken meer vergoedingen zouden krijgen voor schade die ze leden door de devaluatie van de peso nadat die werd losgekoppeld van de dollar. Bij de publieke opinie leeft zo de indruk dat het IMF de armen wil verplichten voor de crisis op te draaien.

De Argentijnse regering zegt dat ze de schuldaflossing van dinsdag heeft uitgesteld om ‘s lands karige deviezenreserves niet aan te spreken vooraleer er een akkoord met het IMF is. “We willen niet dezelfde fouten maken als in het verleden”, verklaarde Kirchners kabinetschef, Alberto Fernández. Vorige regeringen waren met handen en voeten gebonden aan de afbetalingsplannen van het IMF, waardoor ze geen reserves hadden om de economie zuurstof te geven. “We willen tot elke prijs vermijden dat het land in een nieuwe recessie afglijdt.” De Argentijnse economie zou dit jaar naar verwachting met 5,5 procent groeien. Maar in 2004 en 2005 verwacht de regering een afname van die groei.

De financiële markten reageerden al bij al rustig op het financiële verzuim van de Argentijnse regering. De wisselkoers bleef nagenoeg onveranderd. Het IMF kondigde aan dat het zijn onderhandelaars in Buenos Aires verder hun werk laat doen. In totaal heeft Argentinië een schuld van 145 miljard dollar, waarvan 70 miljard bestaat uit overheidsobligaties waarvan de regering heeft verklaard dat ze die niet langer kan terugbetalen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.