Klimaatverandering doet Noordzeevis krimpen

De maximale lengte van zes vissoorten in de Noordzee is met bijna een derde gekrompen in de afgelopen vier decennia. De evolutie valt samen met de stijging van de watertemperatuur met 1 tot 2 graden Celsius.

  • Nederlands Visbureau Onder andere de schelvis wordt steeds kleiner. Nederlands Visbureau

Wetenschappers van de Britse University of Aberdeen onderzochten de maximale lengte van schelvis, wijting , haring, pladijs, kever en schol in de afgelopen 38 jaar. Ze stelden vast dat die lengte met tot 29 procent is afgenomen, ondanks grote biologische verschillen tussen de soorten. De resultaten werden gisteren (dinsdag) gepubliceerd in het tijdschrift Global Change Biology.

“Onze analyse toont aan dat de meerderheid van de onderzochte soorten een synchrone vermindering van hun maximale lengte vertoont” zegt Alan Baudron, hoofdauteur van de studie. “Het interessante is dat dit voorkomt bij een brede waaier aan vissoorten met verschillende eetpatronen, die op verschillende dieptes leven.”

Temperatuur

“De gelijkmatige vermindering lijkt erop te wijzen dat de gemeenschappelijke factor waar alle soorten mee te maken kregen – stijgende watertemperatuur – op zijn minst gedeeltelijk verantwoordelijk is voor de verminderde lengte”, zegt Baudron. “De resultaten stroken ook met het huidige begrip van de fysiologie van de vis. Omdat die koudbloedig is, is het metabolisme afhankelijk van de omgevingstemperatuur.”

De wetenschappers pleiten voor meer onderzoek in andere regio’s in de wereld, omdat de relatief lichte stijging in de Noordzee al een duidelijk effect blijkt te hebben. “Het is bekend dat de zeetemperaturen ongelijkmatig stijgen in de wereld”, licht Baudron toe. “We kunnen veronderstellen dat in regio’s met een zeer sterke temperatuurstijging van het water dezelfde effecten voorkomen. Een omvangrijke wereldwijde evaluatie is daarom nodig om de impact op de visbestanden in te schatten.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.