Kritische Servische nieuwszender B92 belaagd

Wegens voortdurende bedreigingen heeft het Servische radio- en tv-station B92 zijn logo’s van alle apparatuur gehaald. De kantoren staan onder politiebescherming. Medewerkers worden geïntimideerd.
Dat is de prijs die B92 moet betalen voor het niet deelnemen aan de staatsretoriek tegen de onafhankelijkheidsverklaring van Kosovo. De gebouwen van de zender werden deze week belaagd door boze demonstranten. Een nepvideo op YouTube laat zien hoe presentatoren door een sluipmoordenaar worden doodgeschoten. Redacteuren krijgen anonieme dreigtelefoontjes over hun “onpatriottische” verslaggeving.
“We dachten dat de dagen van intimidatie en geweld tegen media voorbij waren”, laat hoofdredacteur Veran Matic in een verklaring weten. “Nu wordt ons verteld dat ze onze gebouwen in brand gaan steken.”

Afschuw


Twee Servische journalistenvakbonden veroordelen de “overblijfselen van de oude stijl”. De internationale Commissie ter Bescherming van Journalisten is “vervuld van afschuw”.
“De regering wil dat iedereen hetzelfde verhaal vertelt: hoe het Westen Kosovo van Servië heeft gescheurd”, zei Ivana Konstantinovic, redacteur bij B92. “In de ogen van nationalistische en rechtse radicalen is gebalanceerde verslaggeving daar mee schuldig aan.”
De officiële media noemen de afscheiding een “illegale creatie van een valse staat”. De gewelddadige demonstranten die de Amerikaanse ambassade in brand staken en in Belgrado aan het plunderen sloegen, worden consequent beschreven als “demonstranten wier patriottische gevoelens zijn gekwetst”.
In de officiële woorden klinken de echo’s door van het tijdperk-Milosevic. Toen werden de sancties tegen Servië ook omschreven als “onrechtmatig, opgelegd en door niets uitgelokt”. De terugtrekking uit Kosovo na de aanval van de NAVO, “net fascisten”, was slechts een “hergroepering”.

Niet uniek


Ook in buurstaten proberen regeringen de media te muilkorven. Een paar maanden geleden lieten 600 Sloveense journalisten hun afkeuring blijken over de pogingen van de regering om alle negatieve publiciteit te smoren. Een redacteur van de lokale krant Dnevnik was ontslagen nadat hij de notulen had gepubliceerd van een gesprek tussen een Sloveense diplomaat en de Veiligheidsraad van de Amerikaanse president Bush over de Sloveense plannen voor het EU-voorzitterschap.
Kroatië werd afgelopen maand geplaagd door een heel ander soort mediaschandaal, dat Davor Butkovic, hoofdredacteur van de populaire krant Jutarnji List, zijn baan kostte. Hij publiceerde een interview met premier Ivo Sanader dat hij per email zou hebben gehouden. De man met wie hij had gemaild was echter niet de premier, maar een jongen van 23 die zich als premier had uitgegeven.
Dat zal hij niet nog een keer proberen, want hij riskeert nu een jaar cel wegens het zich voordoen als staatsfunctionaris.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.