Lijkenhuis Bagdad overvol

Het centrale lijkenhuis in Bagdad kan de toestroom van levenloze lichamen niet meer aan. De moordpartijen tussen sjiieten en soennieten eisen steeds meer slachtoffers.

Drie bestelauto’s van de politie met elk een tiental lijken arriveren voor de poort van het gebouw. Er staan mensen te wachten die op zoek zijn naar hun verwanten. In het lijkenhuis kunnen ze digitale foto’s bekijken van alle vermoorde mensen die er werden binnengebracht.

In februari moest ook de vijftigjarige Aziz dat vreselijke identificatieproces doorlopen. Zijn neef, Ashraf, werd op 16 februari gearresteerd door de politie. Op de foto’s waarop Aziz zijn neef terugvond, was een lichaam te zien met talrijke kogelgaten in het hoofd en in de borst. Het gezicht vertoonde ook kneuzingen, en beide armen waren gebroken.

De politie had het lichaam van Ashraf op 18 februari naar het lijkenhuis gebracht. Zijn twee zoons werden gedood bij zijn arrestatie zegt zijn oom. Ashraf was een metselaar die gewoon zijn werk probeerde te doen.

Het grote lijkenhuis van Bagdad krijgt op sommige dagen meer dan 100 lichamen binnen. Het gemiddelde ligt waarschijnlijk hoger dan 85, schatte een medewekerker afgelopen woensdag. De directie van de instelling wilde om veiligheidsredenen niet met IPS praten

Lichamen die niet opgeeïst worden door verwanten, worden na 15 dagen naar een begraafplats in Najaf gebracht. Daar weet men dat er van 1 februari tot 31 maart 2.576 lijken uit Bagdad begraven zijn.

Ook de lijkenhuizen van grote steden als Basra, Mosul, Ramadi, Kirkuk, Irbil, Najaf en Kerbala liggen geregeld overvol.

Iraqiyun, een humanitaire groep die banden heeft met de partij van de voormalige interim-president Ghazi al-Yawir, schatte in juli vorig jaar dat er in Irak sinds de Amerikaanse invasie van 2003 128.000 mensen door geweld om het leven zijn gekomen.

Op 29 oktober verscheen in het medische vakblad The Lancet een onderzoek dat het aantal slachtoffers van de Amerikaanse invasie in Irak op 100.000 schatte. Dat zijn niet alleen slachtoffers van geweld, maar ook van ondervoeding, vuil drinkwater en het gebrek aan goede geneeskundige verzorging. Les Roberts, de belangrijkste auteur van de studie, sprak begin februari zelfs van 300.000 mogelijke sterfgevallen. (PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.