Mediavijanden samen in spotlicht informatietop

De Tunesische president en de Nepalese monarch zijn aan elkaar gewaagd als het om het beknotten van de persvrijheid gaat. Tot ongenoegen van journalistenverenigingen zullen beiden niettemin schitteren op de Wereldtop over de Informatiesamenleving die morgen (woensdag) start in Tunis. Gastheer Ben Ali zorgde zelf voor de uitnodiging van koning Gyanendra.

Activisten uitten eerder al kritiek op de keuze van Tunesië als gastland van het tweede luik van de informatietop (WSIS). De regering van president Ben Ali staat er om bekend kritische journalisten in de gevangenis te gooien en het internet te censureren.

Ook de uitnodiging van Gyanendra stuit op kritiek. De Nepalese monarch stapte op het vliegtuig naar Tunis terwijl het Nepalese hooggerechtshof de klachten van tafel veegde tegen zijn nieuwe mediadecreet. Dat legt de vrijheid van Nepalese journalisten nog sterker aan banden dan al het geval was sinds de koning op 1 februari van dit jaar alle macht naar zich toetrok.

De uitspraak van het Nepalese hooggerechtshof ontlokte al snel protesten. Op zondag hielden 500 advocaten een sit-in van een uur voor het gerechtsgebouw. Wie zijn deze mensen die ons de rechten afnemen die het parlement ons had gegeven?, vroeg de voorzitter van de Nepalese orde der advocaten, Shambhu Thapa.

De beginselverklaring van de WSIS herhaalt de principes van vrijheid van pers en informatie en van de onafhankelijkheid, pluralisme en diversiteit van de media. Koning Gyanendra heeft openlijke minachting getoond voor de vrije pers. Zijn aanwezigheid op de informatietop moet worden gezien als een cynische poging tot window dressing, zegt Tejshree Thapa van de internationale mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch.

De informatietop geeft de Nepalese koning een nieuwe kans om tegen de wereld te liegen, zegt ook de voorzitter van de Nepalese Journalistenfederatie FNJ, Bishnu Nisthuri.

Maar de Internationale Telecommunicatie Unie (ITU), initiatiefnemer van de top. zegt dat er ook voor Gyanendra plaats is op de wereldtop. Wij interpreteren de aanwezigheid van leidende figuren van regeringen als een positieve indicatie van hun groeiende steun aan dit principe (de promotie van toegang tot informatie voor iedereen), zegt Sarah Parkes, hoofd pr van de ITU. (ADR/PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.