Meerderheid Amerikanen ziet milieu als "werk van God"

Religie is de sleutel tot meer milieubewustzijn in de Verenigde Staten, zo blijkt uit een rapport van de milieuorganisatie Sierra Club. Meer dan twee derde van de Amerikanen vindt dat er voor het milieu gezorgd moet worden “omdat het de schepping van God is”.
De auteurs van het rapport Faith in Action hebben het over een heropleving van de groene gedachte in de verschillende religies. Maar liefst 67 procent van de ondervraagde Amerikanen zeiden in te zitten met het milieu omdat het “het werk van God is”. De resultaten zijn verrassend omdat conservatieve christelijke groeperingen traditioneel erg sceptisch staan tegenover thema’s zoals de klimaatverandering en verschillende keren in botsing kwamen met de milieubeweging.
Geloof kan volgens de Sierra Club een belangrijk drijfveer zijn voor lokale acties om het leefmilieu te beschermen. De geloofsgroepen worden niet alleen zelf meer milieubewust, zoals bij de bouw van nieuwe kerken of de organisatie van erediensten, maar dragen dat bewustzijn ook steeds vaker actief uit naar hun gelovigen.
Het rapport somt de belangrijkste milieu-initiatieven met religieuze inslag op in alle Amerikaanse staten. Zo organiseert de grootste doopgezinde Kerk in Texas verzet tegen de bouw van nieuwe steenkoolcentrales, voeren katholieke bisschoppen in Colorado Springs actie tegen de lokale vervuiling en helpt de Islamitische Milieubeweging van Wisconsin moskeeën en moslimfamilies om hun ecologische voetafdruk te verkleinen.
De auteurs merken op dat religies het milieubewustzijn bij de gelovigen aanwakkeren. De kerken stimuleren gelovigen om hun uitstoot van broeikasgassen te verminderen, bedreigde diersoorten te beschermen of hun energieverbruik te matigen. “Dergelijke inzet en toewijding bieden hoop aan iedereen die ijvert voor de bescherming van de planeet”, besluit het rapport. “Duurzame sociale veranderingen zonder het actieve engagement van geloofsgemeenschappen zijn immers zeldzaam”.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.