Mexico wil exotische dieren weren

Mexico heeft in april de invoer van niet-inheemse soorten die een ecologische en economische bedreiging vormen, verboden. In de praktijk worden er echter nog steeds schildpadden, kikkers, padden en vele soorten vogels ingevoerd.
Dierenwinkels doen goede zaken met de exotische soorten. “De enige manier om invasieve soorten uit te bannen, is de verkoop ervan verbieden”, zegt María Elena Sánchez, hoofd van de niet-gouvernementele organisatie Teyeliz. “Een importverbod is noodzakelijk voor de nationale veiligheid en voedselzekerheid.”
Invasieve soorten zijn soorten zijn dieren, planten of andere organismen die door mensen worden geïntroduceerd in een vreemde habitat, waar ze zich verspreiden en schade veroorzaken. Meestal gaat het om soorten die zich goed kunnen aanpassen en zich snel voortplanten.

Monniksparkiet


Sinds het midden van de jaren negentig, toen Mexico de markten opende voor buitenlandse handel, is het land een grote importeur van vogels, amfibieën en reptielen. Tussen 2005 en 2010 werden vergunningen afgegeven voor de import van 960.000 wilde vogels. Alleen in 2009 werden 239.000 vogels uit het buitenland gehaald.
De Nationale Commissie voor de Kennis en het Gebruik van Biodiversiteit (Conabio), een overheidsorgaan, heeft minstens achthonderd invasieve soorten geïdentificeerd in Mexico, waaronder zeshonderd plantensoorten. De rest zijn vissen, amfibieën, reptielen, vogels en zoogdieren.
Milieuorganisaties maken zich bijvoorbeeld zorgen over de monniksparkiet, afkomstig uit het zuiden van Latijns-Amerika. De parkiet veroorzaakt schade in de landbouw. Tussen 2005 en 2010 werden 126.260 van deze vogels geïmporteerd. De monniksparkiet heeft het vooral voorzien op maïs, sorghum en fruitbomen. In de Zuid-Mexicaanse staat Oaxaca zijn ze door milieuorganisaties in het wild gevonden.
In 2006 werd de cactoblastis cactorum, een vlinder uit Latijns-Amerika, aangetroffen op de eilanden Mujeres en Contoy, meer dan duizend kilometer ten zuidoosten van de Mexicaanse hoofdstad. De larve voedt zich met een cactusplant, die tijdens dat proces afsterft.

Ziekten


Mexico haalt jaarlijks ongeveer tien miljoen reptielen en amfibieën, voor het grootste deel schildpadden, uit het buitenland. Deze dieren kunnen ziekten bij zich dragen die schadelijk zijn voor de gezondheid van mensen of inheemse dieren, zeggen ecologen.
Mensen die de geïmporteerde dieren kopen om ze te houden als huisdier, willen er vaak na een tijdje vanaf. Ze laten de dieren dan los op straat, in parken of in het water. Daardoor krijgen de dieren de mogelijkheid zich in het wild voort te planten en dominant te worden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.