Nachtclubinferno 2004 breekt burgemeester zuur op

Het stadsbestuur van Buenos Aires heeft zijn burgemeester geschorst in verband met de rampzalige discotheekbrand van eind 2004. Burgemeester Aníbal Ibarra is in staat van beschuldiging gesteld voor slecht bestuur.

De beelden gingen de wereld rond - het was een van de ergste rampen in de Argentijnse geschiedenis. Op 30 december 2004 stak een van de toeschouwers van een rockconcert in een populaire disco in Buenos Aires vuurwerk af. Dat gebeurt wel vaker bij optredens van de groep Callejeros. Maar deze keer vatte het plafond vuur. De vlammen en de giftige rook veroorzaakten een waar inferno. In de club waren veel meer mensen aanwezig dan toegelaten, en de nooduitgangen waren afgesloten. 194 jongeren kwamen om in de vlammen.

Na afloop hielden familieleden van de slachtoffers protesttochten door de hoofdstad. Volgens hen lag corruptie aan de basis van de ramp. Het stadsbestuur gaf toe dat de dancing al jaren niet meer op brandveiligheid was gecontroleerd.

Intussen zijn al 22 mensen voor de rechter gedaagd, waaronder de manager van de club, de veiligheidschef, de muzikanten en hun manager en de verantwoordelijken voor de veiligheid van de nachtclub. Ook politieofficieren en brandweerlui staan terecht op verdenking van omkoperij. Bijna alle beklaagden zijn beschuldigd van doodslag.

Burgemeester Aníbal Ibarra wordt nu in zekere zin nummer 23. Een 15-koppig panel van leden van het stadsbestuur moet beslissen of hij een tienjarig verbod krijgt op het uitoefenen van een openbare functie in de stad.

In een persconferentie vlak na stemming zei Ibarra dat hij geen ontslag neemt en dat hij alles wat hij weet over ongeregeldheden zal onthullen tijdens zijn proces.

Ibarra werd verkozen in 1999 en herverkozen in 2003. Hij spreekt van een “coup. Volgens hem ws de stemming de culminatie van een oneervol proces waarin mensen politiek voordeel haalden uit de tragedie. De burgemeester probeerde in februari een referendum uit te roepen over de vraag of hij mocht blijven, maar slaagde er niet in de vereiste handtekeningen te verzamelen.

De leden van het stadsbestuur zijn intussen verdeeld over 23 fracties. Van Ibarra’s eigen partij, de Frente F-Grande, staan nog maar drie leden aan de kant van de burgemeester.

30 leden van het stadsbestuur stemden voor de inbeschuldigingstelling van de burgemeester, zeven tegen, en zes onthielden zich. De voorstemmers baseren zich op het vijf maanden durende onderzoek van een commissie van het stadsbestuur. De anderen beweren dat het onderzoek gebreken vertoont die de procedure ongeldig kunnen maken.

De familieleden van de slachtoffers van de brand zijn blij met de beslissing. Ze waren kwaad over allerlei pogingen van bestuursleden om op de valreep stemmen te rondelen tegen de inbeschuldigingstelling. Die gingen uit van aanhangers van president Néstor Kirchner, een bondgenoot van Ibarra. Voor een schandaal zorgde ook bestuurslid Eduardo Lorenzo, die overliep naar een andere partij op de dag van de stemming. (ADR/PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.