Nieuwe documenten werpen licht op Jezuïetenmoord in El Salvador

De Verenigde Staten hebben duizenden documenten vrijgegeven die licht werpen op de moord in 1989 op zes prominente Jezuïetenpriesters in El Salvador, hun huishoudster en haar zestien jaar oude dochter. De documenten kunnen een nieuwe richting geven aan de zaak die in januari opende in Spanje.
De documenten dateren uit de periode tussen 1980 en begin jaren ‘90. Ze wijzen erop dat de Amerikaanse inlichtingendienst CIA en het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken afwisten van de plannen van het Salvadoraanse leger om de toenmalige rector van de Universidad Centroamericana (UCA), vier Spaanse priesters en een Salvadoraanse priester in 1989.
De documenten bevatten onder meer telegraafberichten aan Washington vanuit de Amerikaanse ambassade, het leger en de CIA. Ze verschaffen belangrijke informatie, volgens Almudena Bernabeu, een Spaanse advocaat die de organisaties vertegenwoordigt die de zaak indienden. Mogelijk kunnen er op grond van de documenten mensen geïdentificeerd worden die destijds bij de moorden betrokken waren, maar tot nu toe uit beeld bleven.

Uitleveringsverdrag


De rechtzaak werd aangespannen bij het Spaanse Nationale Hof door de Spaanse Asociación Pro Derechos Humanos (APDHE) en het Centre for Justice and Accountability (CJA) in Californië.
De rol van veertien Salvadoraanse militairen wordt onderzocht. Onder hen zijn generaals en kolonels die de moordaanslag gepland zouden hebben, zoals de toenmalige minister en plaatsvervangend minister van Defensie, de stafchef van het leger, de luchtmachtcommandant, de plaatsvervangend minister van Openbare Veiligheid, de commandant van de eerste infanteriebrigade en de directeur en adjunct-directeur van de militaire academie.
Officieren, onderofficieren en soldaten van het door de VS getrainde Atlacatl-bataljon zouden de moorden hebben uitgevoerd.
De CJA besloot de zaak in Spanje aan te spannen, omdat dat land een uitleveringsverdrag met El Salvador heeft en omdat Spaanse rechters de principes van universele jurisdictie erkennen. Die werden al eerder toegepast door de Spaanse rechter Baltasar Garzón, bij de arrestatie van de voormalige Chileense dictator Augusto Pinochet in 1998 in Londen.
De vermoorde Jezuïeten werden door rechts in El Salvador gehaat omdat ze, als aanhangers van de progressieve bevrijdingstheologie, linkse opstand zouden aanwakkeren.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.