Nieuwe wet legt Afghaanse vrouwen het zwijgen op

Mensenrechtenorganisaties maken zich grote zorgen over een nieuwe wet die het bijna onmogelijk maakt om daders van geweld tegen vrouwen en kinderen te veroordelen. Enkel president Karzai kan de wet nog tegenhouden.

  • CC UN Photo/Jawad Jalali Beeld uit een Afghaanse tv-serie die de aandacht vestigt op het probleem van vrouwenmishandeling CC UN Photo/Jawad Jalali

De nieuwe wet maakt het onmogelijk voor familieleden van een vermoedelijke dader om tegen die dader te getuigen. Ook dokters en psychiaters zouden geen bewijsmateriaal meer kunnen leveren. De wet is goedgekeurd door de twee kamers van het Afghaanse parlement. President Karzai moet er enkel nog zijn handtekening onder zetten vooraleer de nieuwe wet van kracht wordt.

Niet integraal vrijgegeven

Verschillende mensenrechtenorganisaties, waaronder Human Rights Watch (HRW), hebben Karzai echter gevraagd niet te tekenen. Volgens hen ontneemt de wet Afghaanse vrouwen de bescherming tegen huiselijk geweld, gedwongen huwelijken of huwelijken met kinderen. HRW zegt dat daders van misdrijven vrijuit zullen gaan door deze wet. De mensenrechtenorganisatie baseert zich daarvoor op de tekst van de wet, die evenwel niet integraal is vrijgegeven.

Geweld tegen vrouwen is een groot probleem in Afghanistan. Ook huiselijk geweld komt heel frequent voor. In 2008 deed Global Rights een studie naar het probleem, en de resultaten waren ontstellend. Liefst 87 procent van de Afghaanse vrouwen krijgt volgens die studie in haar leven te maken met een of andere vorm van geweld. 62 procent moet zelfs meerdere vormen van geweld ondergaan, waaronder het gedwongen huwelijk of seksueel geweld.

De organisatie “Women for Afghan Women” (WAW) kan dat alleen maar bevestigen. Van de 10.000 vrouwen en meisjes die ze sinds 2007 geholpen hebben, was negentig procent met geweld geconfronteerd. Ze waren verkracht, verkocht, geslagen, uitgehongerd of vernederd, meestal door een familielid.

Vaak binnenshuis

Aangezien geweld heel vaak binnenshuis gebeurt, zijn familieleden meestal de enige getuigen. De nieuwe wet maakt het hen echter onmogelijk te getuigen. ‘Een vrouw die het slachtoffer wordt van huiselijk geweld zal niet meer tegen haar man mogen getuigen en een meisje die tegen haar wil wordt uitgehuwelijkt mag geen getuigenis meer afleggen tegen haar vader’, vertelde Heather Barr van HRW aan Al Jazeera.

In 2009 nog werd een baanbrekende wet gestemd die een eind moest maken aan geweld tegen vrouwen. Als de nieuwe wet er komt, wordt de klok volledig teruggedraaid.

De bal ligt dus in het kamp van president Hamid Karzai. Die is overigens aan zijn laatste maanden als president bezig, aangezien hij geen kandidaat meer mag zijn bij de verkiezingen in april.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.