Ouders in Kasjmir sturen verliefde kroost naar de rechtbank

Honderden verliefde stellen in de Indiase deelstaat Jammu en Kasjmir moeten zich voor het gerecht verantwoorden voor verkrachting. De klachten komen van ouders die niet instemmen met de keuze van hun dochter.

Enkele dagen na zijn huwelijk in 2008 verdween Imran (*) achter de tralies in de centrale gevangenis van Srinagar. Volgens de rechter stond het vast dat Imran zijn vrouw Shafeen had ontvoerd en verkracht, al ontkende Shafeen dat. De klacht was afkomstig van Shafeens ouders, die woedend waren dat Shafeen zelf haar echtgenoot had uitgekozen. Imran kwam in 2010 op borgtocht vrij; nu wonen de twee weer samen.

Geen bewijzen

Verkrachtingen lijken een echte epidemie in Jammu en Kasjmir. Volgens overheidscijfers werden de afgelopen vijf jaar alleen al in Srinagar, een van de veertien districten van de deelstaat, 120 verkrachtingen aangegeven. In de meeste van de duizenden zaken die in de districtsgerechtshoven van het islamitische Kasjmir worden behandeld, ontbreken volgens experts overtuigende bewijzen. “Het gaat vooral om klachten die zijn ingediend door de ouders van meisjes die zelf hun partner hebben gekozen of een liefdesrelatie hebben tegen de wil van de ouders in”, zegt de jurist Sheikh Mohammad Sultan.

Ironisch genoeg worden veel echte verkrachtingen in Kasjmir niet aangegeven. Dat levert immers een zwaar sociaal stigma op.

Voor ze trouwden, hadden Imran en Shafeen al verscheidene jaren een relatie met elkaar. Uiteindelijk besloten ze het verzet van de ouders van Shafeen te negeren. Ze trouwden en gingen samenwonen. Enkele dagen later dienden de ouders klacht in tegen Imran. De politie arresteerde de twee. “Toen ze hun huwelijksoorkonde lieten zien, verscheurden de agenten die”, zegt Irfan Mattoo, de advocaat van Imran. “De ouders van Shafeen zetten hun dochter onder druk om ook klacht in te dienen tegen Imran. Toen ze die verklaring later wilde veranderen, ontdekte ze dat de wet dat niet toelaat.”

Kroongetuige moet zwijgen

Zelfs een duidelijke getuigenis van de vrouw in het voordeel van haar aangeklaagde partner helpt vaak niet. Asma, een meisje van veertien uit de buurt van de stad Srinagar, is nog altijd verwikkeld in een zaak die door haar ouders werd aangespannen tegen Feroz, de vader van haar kind. “Haar ouders wisten dat Asma en Feroz een relatie hadden”, zegt Sultan, de advocaat van Asma. “Toen Asma op een dag niet naar huis terugkeerde, dienden de ouders klacht in tegen Feroz wegens ontvoering en verkrachting.” Asma legde een officiële verklaring af waarin ze de beschuldigingen aan het adres van Feroz weerlegt. Maar omdat het meisje minderjarig is, heeft die verklaring volgens Sultan bijna geen gewicht.

Wettelijk gezien moeten vrouwen in India minstens achttien zijn om te kunnen trouwen, maar veel meisjes doen dat veel jonger. Moslims in Kasjmir verwijzen graag naar de sharia, de islamitische wet, die geen minimumleeftijd opgeeft. De sharia geeft vrouwen ook net als mannen het recht om zelf hun partner te kiezen.

Sociale organisaties in Kasjmir vinden dat geestelijken in actie moeten komen tegen de kwalijke trend om liefdeshuwelijken te verhinderen door het gerecht in te schakelen. Qurat-ul-Ain, een bekende columniste uit Kasjmir, lanceerde een oproep aan slachtoffers van de praktijk om hun ervaringen te delen. Volgens haar durven veel koppels niet naar buiten te komen met wat ze meemaken en lijden ze in stilte.

(*) de namen van de slachtoffers zijn veranderd

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.