Overstroomd dorp wacht maand op hulp

Een maand nadat de laatste stormen over Haïti trokken, hebben de medische teams van Artsen Zonder Grenzen een volledig overstroomd dorp ontdekt dat van de buitenwereld was afgesloten. De 2400 inwoners hadden sinds de ramp nog geen hulp gekregen.
Het gebied Mamont, ten zuidoosten van Gonaïves, in de regio Artibonite, was de voorbije maand volledig afgesloten van de buitenwereld. Een deel van het dorp is nog overstroomd door water uit een meer dat werd gevormd tijdens de tropische stormen. De bevolking is geïsoleerd omdat ook de wegen zijn overstroomd door het meer. De bevolking had wekenlang onvoldoende drinkwater, voedsel en medische zorg.
Concrete maatregelen om de slachtoffers van de orkanen erboven op te helpen, komen in en rond Gonaïves slechts traag op gang. Er is nog altijd een gebrek aan toegang tot drinkwater, er zijn problemen met sanitair en er is nood aan basisgoederen. Het risico bestaat dat er zich ziektes verspreiden.

Kerken en scholen ontruimd


Artsen Zonder Grenzen maakt zich zorgen om herhaaldelijke uitzettingen van ontheemden uit plaatsen waar ze tijdelijk onderdak vonden, zoals scholen en kerken.
De kathedraal in Gonaïves, waar meer dan 200 mensen onderdak hadden gevonden, werd twee weken geleden ontruimd. Sommige ontheemden verhuisden naar een kamp van 65 tenten in Praville, waar de levensomstandigheden onaanvaardbaar zijn.
In de regio K-soleil werden meer dan 800 mensen uit hun schuilplaats verbannen. Ze hadden geen andere keuze dan in hun vernielde huizen te kamperen of onder een stuk karton te slapen. De 500 mensen die de Kerk van de Christelijke Unie moesten verlaten, werden ondergebracht in de universiteit, waar momenteel nog een 200-tal van hen verblijven, zonder enige hygiëne.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.