Palestijnen en Israëli's vechten samen voor vrede

Lange tijd kleurde Arabische graffiti, zoals twee ogen die tranen van bloed huilen, de muur die over het plein van de Anataschool in het noorden van Jeruzalem loopt. Sinds kort ziet de muur, die Israël bouwt om Palestijnse terroristen tegen te houden, er iets anders uit. Er staan twee mannen op afgebeeld die hun armen opheffen en afstand doen van hun wapens.

Het symbool werd op de muur aangebracht door Combatants for Peace (Strijders voor Vrede), een niet-gouvernementele organisatie van 120 voormalige Israëlische militairen en Palestijnse strijders die de cirkel van geweld tussen beide volken willen doorbreken.

Deze week maakte de organisatie haar officiële debuut op het schoolplein. De oprichters Combatants for Peace, vroeger vijanden, willen nu samen werken aan een vreedzame beëindiging van de Israëlische bezetting van de Westelijke Jordaanoever. Israël annexeerde daar tijdens de Zesdaagse Oorlog met Syrië, Jordanië en Egypte in 1967 Palestijns land.

Een jaar lang kwamen leden van de groep in het geheim bij elkaar om te praten over manieren waarop ze het beste afstand konden nemen van hun verleden om een nieuwe weg naar activisme in te slaan.

De meeste Israëlische leden van Combatants for Peace zijn afkomstig uit de Israëlische elitetroepen. De Palestijnse leden zijn vooral ex-gevangenen. De ngo opereert temidden van de groeiende macht van Hamas in de Palestijnse Autoriteit. Hamas erkent de staat Israël niet en wordt algemeen gezien als een terroristische groepering.

De afgelopen tijd klonken geluiden over een mogelijke nieuwe intifadah of een gewelddadige opstand tegen Israël. De eerste intifadah speelde zich af tussen 1987 en 1993, de tweede tussen 2000 en 2005.

Herhaalde raketaanvallen op nabijgelegen joodse nederzettingen vanuit de Gazastrook, die de Israëlische regering vorig jaar teruggaf aan de Palestijnen, leidden tot gewelddadige vergeldingsacties van het Israëlische leger. Bij die acties vielen verschillende doden aan Palestijnse kant. De veiligheidsmuur, die bijna af is, is bedoeld om Palestijnse aanvallen te voorkomen. Hij scheidt Jeruzalem van de hoofdzakelijk Palestijnse Westelijke Jordaanoever.

Deze muur weerhoudt ons niet van onze plannen, zegt Avichay Sharon, een Israëlische ex-militair. En de verkiezingswinst van Hamas in januari is juist een extra motivatie voor de groep, zegt hij. Juist nu is een vreedzame strijd erg belangrijk.

Hoewel er in het verleden meer gezamenlijke Israëlisch-Palestijnse vredesgroepen werden opgericht, is Combatants for Peace volgens hem uniek omdat de leden allemaal middenin de gewapende strijd hebben gestaan.

De 24-jarige Sharon diende drie jaar in het Israëlische leger. In die periode viel hij veel Palestijnse huizen binnen. Toen zijn diensttijd ten einde liep, was hij verbijsterd over de onzinnigheid van de bezetting, zegt hij.

Palestijn Ryad Halees (26) zegt dat hij gezien heeft hoe het Israëlische optreden woede en frustratie veroorzaakte bij zijn volk. Het moment waarop je ziet dat de eerste Israëlische militair je huis, je dorp of je stad binnenvalt is bepalend, zegt hij. Op dat moment word je strijdbaar.

Halees groeide op in Hebron op de Westelijke Jordaanoever. Hij herinnert zich nog goed hoe hij als tienjarig jongetje stenen gooide naar een Israëlisch legervoertuig dat de stad kwam binnenrijden. Ook vertelt hij over het moment waarop Israëlische soldaten zijn ouderlijk huis binnenvielen, huisraad vernielden en zijn vader en broer arresteerden.

Tijdens de tweede Intifadah werden molotovcocktails zijn wapen tegen de Israëlische militairen. Die schoten met scherp terug, waardoor Halees nu mank loop als gevolg van schotwonden in zijn rechter been. Het keerpunt kwam voor hem toen hij een tv-programma zag over Israëlische soldaten die weigerden dienst te doen in de bezette gebieden. Toen zag ik dat er ook andere Israëli’s waren.

Combatants for Peace hoopt dat beide regeringen oog krijgen voor het vredeswerk. Daarnaast willen de leden studenten op universiteiten bewust maken van hun werk. (JS)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.