Palestijnse eenheidsregering in de steigers

Fatah en Hamas komen voor de vierde keer sinds maart in Caïro samen om gesprekken te voeren om beter samen te werken. Het ultieme doel is een eenheidsregering te kunnen vormen.
Beide partijen hebben besloten de overblijvende problemen als één pakket te onderhandelen. Op de agenda staat, naast de vorming van een eenheidsregering, de hervorming van de veiligheidstroepen, de onderlinge relaties versterken en nieuwe verkiezingen organiseren.
Volgens Azzam Al-Ahmed is er een positieve sfeer tijdens de gesprekken. “Er is debat, en we kunnen onze eigen ideeën op tafel leggen. De uitwisseling van die ideeën deden we met veel enthousiasme.” Dat zei hij tegen de in Londen gepubliceerde Arabische krant al-Hayat. “Dit is op zichzelf al een vooruitgang.”
Het grote struikelblok blijft echter een Palestijnse eenheidsregering. Die moet de voorgaande vredesonderhandelingen bekrachtigen.  Dit wil Hamas niet doen omdat het daarmee de Israëlische staat erkent. Ook wil Hamas niet dat de regering geweld moet afzweren.
Mahmoud Abbas zie daarop dat “niet Hamas, maar de eenheidsregering, Israël moet erkennen.” Volgens Hamas zelf is er enkel over de agenda en de plannen van de eenheidsregering nog geen akkoord.

Eenheid


Die eenheidsregering is nodig om nieuwe verkiezingen te kunnen organiseren. De ambtstermijn van Abbas liep af in januari 2009. Toen konden er geen verkiezingen plaatsvinden door de verdeeldheid in het land en de Gazaoorlog. De nieuwe verkiezingen zijn nu uitgesteld naar januari 2010.
Ook is er een eenheidsregering nodig voor vredesgesprekken met Israël. Zonder centrale regering is het niet duidelijk wie de Palestijnen moet vertegenwoordigen. Rusland, de Europese Unie, de Verenigde Naties en de Verenigde Staten staan erop dat de Palestijnse regering de Israëlische staat erkent. Hierdoor kunnen ze zelf ook internationaal geaccepteerd worden.
De Palestijnse staat is sinds 2007 verdeeld in een door Hamas geregeerde Gazastrook en een door Fatah geregeerde Westelijke Jordaanoever. Het land is verdeeld toen Hamas’ veiligheidstroepen Fatahaanhangers verjoegen uit de Gazastrook. Dit gebeurde na de door Hamas gewonnen verkiezingen van 2006. Mahmoud  Abbas erkende de regering van Hamas niet en stelde een Fatahgeleide regering in werking.

Iraanse druk


Volgens Abdel Monem Said Aly, het hoofd van het Al Ahramcenter voor politieke en strategische studies in Caïro, probeert Iran de Palestijnse gesprekken te dwarsbomen. Dat zei hij vandaag in een opiniestuk in The Wall Street Journal.
Eerder vond er al volgens Aly geen vernieuwing van de wapenstilstand tussen Israël en de Hamas plaats onder druk van Iran. Hamas wou in de zomer van 2008 de zes maand durende wapenstilstand niet verlengen. Dit gaf uiteindelijk de aanzet tot de Gazaoorlog begin dit jaar. Na de oorlog wou Egypte opnieuw een wapenstilstand onderhandelen. Volgens Aly voerde Iran toen ook druk uit op Hamas om hier niet aan mee te werken.
Volgens Aly tekent zich een machtsstrijd af in het Midden-Oosten. “Teheran ziet Egypte als grootste rivaal in de regio, als het meest prominente Arabische bolwerk. Dat bedreigt hun invloed op het gebied”, schrijft Aly.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.