Proces van Politkovskaja tien dagen uitgesteld

De rechter die het proces van de drie beschuldigen van de moord op Anna Politkovskaja voorzit, schortte de zitting op tot 1 december.
De beslissing volgt op een turbulente eerste procesweek. Tegen ieders verwachting in, ging de rechtszaak maandag van start als een open proces. Zowel de verdediging als de familie en collega’s van Politkovskaja haalden opgelucht adem na het verrassende nieuws. Op woensdag echter, waren journalisten niet langer welkom in de rechtszaak. De reden? Volgens rechter Jevgeni Zubov waren de juryleden bang voor de gevolgen van hun publieke optreden.

Een verontwaardigd jurylid



“Niets van aan”, beweerde Jevgeni Kolesov, één van die juryleden, in een radio-interview daags nadien. “Niemand van ons stond erop dat de pers op dit proces niet welkom was.” Volgens Kolesov werden de juryleden meerdere malen benaderd door een juridische medewerker, die hen probeerde aan te zetten een document te ondertekenen waarin een proces achter gesloten deuren werd geëist. Alle juryleden weigerden.
De verrassing was dan ook groot toen bleek dat de rechter als reden voor het gesloten proces de angst van de juryleden aangaf. Kolesov reageerde onmiddellijk en kordaat: “Wij zijn geen lafaards en hebben geen schrik. Ze maken van onze jury een mikpunt van spot.”

“Niet verwonderd”



Hoofdredacteur van de Novaja Gazeta – de krant waarvoor Politkovskaja werkte – Dimitri Muratov verklaarde gisteren aan persagentschap Reuters niet verwonderd te zijn over de gang van zaken. “We vonden al dat dit alles meer leek op een geheime operatie dan op een rechtszaak, en nu blijken we nog gelijk te krijgen ook.”

Uitstel



Na twee ophefmakende procesdagen achter gesloten deuren verklaarde een woordvoerder van het gerecht uiteindelijk dat Zubov beslist heeft de rechtszaak tien dagen uit te stellen. De rechter wees hiervoor met een verwijtende vinger naar de advocaat van de verdediging die de procedure zou verhinderen. Deze laatste waste zijn handen in onschuld.

Een kritische stem



Anna Politkovskaja werd op 7 oktober 2006 – twee dagen vóór ze naar buiten zou komen met een ontluisterend rapport over het gruwelijke optreden van het Russische leger in Tsjetsjenië – neergeschoten toen ze na een namiddagje shoppen terugkwam in haar appartement. Terwijl het nieuws de wereld schokte, en de verbijsterde reacties binnenstroomden, genoot president Poetin lustig van zijn eigen verjaardagsfeestje.
Politkovskaja stond bekend om haar kritische pen. Vooral Ramzan Kadyrov – president van Tsjetsjenië en protegé van Poetin – en Vladimir Poetin zelf moesten het vaak ontgelden. Zo omschreef ze Kadyrov ooit met de niet misteverstane woorden als “een hedendaagse Stalin”.

Een slabakkend politieonderzoek



Op het proces staan drie medeplichtigen aan de moord op Politkovskaja terecht. Één daarvan is een hooggeplaatste Russische politieofficier, de andere zijn broers van de schutter Rustam Makmudov. Deze laatste is tot op vandaag nog altijd voortvluchtig. Het politieonderzoek boekte in twee jaar tijd bedroevend weinig vooruitgang. Niet alleen de schutter is nog op vrije voeten, ook de opdrachtgever voor de moord is tot op vandaag nog een nobele onbekende.
De zoon van Anna, Ilya Politkovskiy, gaf op de vooravond van de tweede verjaardag van de moord aan, dat het onderzoek met deze rechtszaak niet voorbij is. Want “zowel de schutter, als de mensen die echt achter de moord zitten worden niet gedaagd op het proces.” Novaja Gazeta ging daarom zelf op onderzoek, maar bracht nog geen ophefmakende resultaten van haar zoektocht naar buiten.

De gevaren van een leven als journalist in Rusland



Politkovskaja staat niet alleen. De laatste acht jaar werd nog geen enkele moord op een journalist in Rusland opgehelderd. Recent nog werd een journalist in een buitenwijk van Moskou zwaar afgetroefd. Mikhail Beketov, een scherp criticus voor de lokale autoriteiten, zweeft momenteel nog altijd tussen leven en dood.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.