Rebellen slachten massaal nijlpaarden in Congolees Virungapark

Terwijl de wereld bezorgd is om het voortbestaan van de berggorilla, voltrekt zich een andere ecologische ramp in het Virungapark van Oost-Congo. Dagelijks worden daar gemiddeld tien nijlpaarden afgemaakt, raamt een lokale milieuorganisatie. Ze wijst met beschuldigende vinger naar groepen van gewapende rebellen die Noord-Kivu onveilig maken.
De diersoort dreigt volledig te verdwijnen in het hart van het Virungapark. Zo valt er sinds een week geen nijlpaard meer te bespeuren in de sector Vitshumbi, aan de oevers van het Edwardmeer. Hetzelfde geldt voor de rivier Rutshuru, constateert Innovatie voor de Ontwikkeling en Bescherming van het Milieu (IDPE), een ngo die partner is van het Congolees Instituut voor Natuurbehoud (ICCN).  

“Ze werden afgeslacht door Mai Mai-strijders en Rwandese Huturebellen van de FDLR”, stelt Bantu Lukambo, directeur van IDPE. Hij denkt dat deze rebellen zo’n tien nijlpaarden per dag hebben gedood in de afgelopen twee maanden.

Ecocide



Volgens hem valt de plotse toename van het aantal gestroopte nijlpaarden samen met de aftocht van het Congolese leger, na gevechten met het CNDP van de dissidente generaal Laurent Nkunda. “Wanneer de Mai Mai de stellingen innamen die het leger verlaten had, deed zich deze zogenaamde ecocide voor”, aldus Lukambo. “We zagen op het terrein hoe nijlpaardenvlees soms geruild wordt voor militair materieel”, voegt de directeur eraan toe.

De woordvoerder van de Mai Mai-groepering PARECO, Kakule La Fontaine, ontkent elke betrokkenheid bij de slachtpartij.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.