Regering Gutiérrez stevent af op confrontatie met inheemse beweging

De Ecuadoraanse regering dreigt definitief de steun te verliezen van de machtige inheemse beweging die president Lucio Gutiérrez bij de verkiezingen van november vorig jaar aan de macht hielp. De Pachakutik-beweging, de politieke formatie die de standpunten van de Ecuadoraanse indianen en van linkse sociale organisaties verdedigt, is boos om het ontslag van ‘haar’ minister van Onderwijs en Cultuur Rosa Martia Torres, en overweegt helemaal uit de regering te stappen. De nationale indianenkoepel CONAIE heeft het directe overleg met de president afgebroken; als het ontslag van Torres niet ongedaan wordt gemaakt, volgen er meer protestacties en misschien ook en totale breuk met de regering.

De bonte alliantie van linkse groepen, voormalige militairen, indianen en sociale bewegingen die vorig jaar de verkiezingen won in Ecuador, rammelt al geruime tijd. Gutiérrez keurde onder meer een traditioneel akkoord met het Internationaal Muntfonds (IMF) goed dat in progressieve kringen veel kritiek krijgt. De linkse facties in de alliantie verwijten Gutiérrez ook dat hij een geheim samenwerkingsakkoord heeft gesloten met de behoudsgezinde Partido Social Cristiano. Maar samenwerken met de oppositie moet wel: de regering heeft geen meerderheid in het parlement.

Maandag stuurde president Gutiérrez zijn minister van Onderwijs en Cultuur de laan uit, officieel omdat ze haar departement niet goed zou beheren. Maar de progressieve Pachakutik-beweging waartoe Rosa María Torres behoort, heeft een andere uitleg. De president zou gevallen zijn over de kritiek die Torres aan zijn adres zou hebben gespuid in de krant El Universo. Torres zou ondanks het aandringen van adviseurs van Gutiérrez ook hebben geweigerd hebben verscheidene internationale samenwerkingsakkoorden te ondertekenen die het Ecuadoraanse onderwijs er volgens haar maar weinig op vooruit zouden hebben geholpen maar wel de aanzienlijke schuldenlast van het land dreigden aan te dikken.

Torres is opgevolgd door Cecilia Andrade, een politica uit de Partido Sociedad Patriótica (PSP) van Gutiérrez. De Pachakutik-beweging concludeert daaruit dat Guttiérez zijn beste ministers ontslaat om de regering vol te stouwen met volgzame maar middelmatige ministers.

De Ecuadoraanse indianenkoepel CONAIE, die nauwe banden heeft met de Pachakutik-beweging, neemt het ook op voor Torres. CONAIE-voorzitter Leonidas Iza is vol lof over haar werk als minister, en oordeelt Gutiérrez met haar ontslag de akkoorden verbreekt met de partners die hem hielpen de verkiezingen te winnen. Dat doet volgens hem een klimaat van directie confrontatie ontstaan met de inheemse en de sociale bewegingen.

Indianen maken een kwart uit van de 12,5 miljoen inwoners van Ecuador, maar hun vertegenwoordiging in politieke beslissingsorganen en economische machtscentra is beperkt. Ze hebben wel strijdbare organisaties; de indianenopstand van januari 2000 dwong uiteindelijk zelfs president Jamil Mahuad tot opstappen. Bij die opstand kreeg de inheemse beweging de steun van de toenmalige legerkolonel Gutiérez en een groep van jonge officieren. Omgekeerd schaarden de indianen zich vorig jaar achter de kandidatuur van Gutiérrez voor het presidentschap. Die nam twee indiaanse ministers op in zijn regering - een primeur voor het land.

Kintto Lucas

xml=3

REF.: LA IP

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.