Sociale netwerksites platform voor Pakistaans studentenprotest

Nu de Pakistaanse bevolking door de noodtoestand nauwelijks kritiek kan uiten, blijkt het internet een geliefkoosde uitlaatklap die grotendeels aan de greep van de overheid ontsnapt. Studenten hebben sociale netwerksites als Facebook ontdekt om het protest te organiseren.
De advocaten die de voorhoede vormden van de politieke protesten zijn met duizenden opgepakt. Geëngageerde studenten verleggen hun actieterrein intussen naar het internet en websites zoals Facebook, een zogenaamde ‘social-networking site’ die doorgaans gebruikt wordt door Amerikaanse studenten om kiekjes van zichzelf en vrienden te publiceren.
Pakistaanse studentengroeperingen gebruiken Facebook nu om protestacties te organiseren tegen het regime van president Musharraf. Zo coördineerden ze op 7 november simultane betogingen op universiteitscampussen in Islamabad en Lahore. Voor vandaag plannen de online activisten een ‘zwarte dag’. De studenten zullen zwarte kledingstukken dragen om in stilte te protesteren tegen het regime van Musharraf.
“We hebben de dictatuur in Pakistan lang ondergaan,” schrijven de ‘Studenten voor het Herstel van de Democratie in Pakistan’ op hun Facebookpagina. “We hebben toegestaan dat de dictator spot met onze grondwet, onze verkozen vertegenwoordigers passeert en onze instellingen vernietigt. We lieten ons overtuigen dat hij nodig was om de corruptie uit te roeien, stabiliteit te brengen en terreur te bestrijden. Maar de leden van deze groep vinden dat geen enkel excuus sterk genoeg is om de wil van 150 miljoen mensen te negeren.”
Het internet wordt niet enkel gebruikt om acties te coördineren. Nieuwssites schieten als paddestoelen uit de grond en een legertje webloggers biedt dagelijks updates en persoonlijke indrukken van de situatie, naast foto’s en video’s van zowel het optreden van de overheid als acties van de bevolking.
Op de prominente nieuwssite pkpolitics.com werd de bezoekers gevraagd wie ‘de draconische heerschappij van Musharraf’ zou kunnen breken. De categorie ‘Advocaten, studenten, activisten en andere’ was er koploper met tweeduizend stemmen. Een heel pak meer dan mogelijkheid twee, een coup vanuit het leger.
De opstand op internet heeft geen groot bereik onder de Pakistaanse bevolking. Twee derde van de Pakistanen leeft op het platteland en amper 7,5 procent van de bevolking gebruikt het internet. Toch baart het online studentenprotest de regering zorgen omdat het om een stedelijke groep gaat die tot de sociale elite behoort. De Pakistaanse maatschappij is nog steeds sterk verdeeld en het protest van de jeugd uit hoge kringen kan niet zomaar terzijde geschoven worden. Bovendien vormen de studenten de aanstormende leidende klasse in de overheid en zakenwereld.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.