SOGOA-pijpleiding moet oksel van Afrika tot leven wekken

Nigeria zal vanaf juni 2005 gas leveren aan Ghana, Benin en Togo. Vanaf 1 januari volgend jaar begint de Société de Gazoduc de l’Afrique de l’Ouest (SOGAO) aan de bouw van een 617 kilometer lange pijpleiding die Lagos (Nigeria) zal verbinden met Takoradi (Ghana), Cotonou (Benin), Lomé (Togo) en Tema (Ghana). Viervijfde van het gas is bestemd voor Ghana; Togo en Benin krijgen respectievelijk zeven en negen procent. De initiatiefnemers hopen dat het project met nieuwe investeerders verder westelijk kan uitgebreid worden.
De pijpleiding, die grotendeels onderwater voor de West-Afrikaanse kust zal lopen, kan 400 miljoen kubieke meter gas per dag transporteren en kost een half miljard dollar. Het privé-bedrijf SOGAO zal de pijpleiding bouwen en exploiteren. Het Ghanese Volta River Authority (VRA), de Société Togolaise de Gaz, the Société béninoise de Gaz, Chevron Nigeria, Shell en het Nigeriaanse staatsoliebedrijf NNPC participeren aan het project.

De voorbereiding van de pijpleiding zit in een laatste fase. Eind vorige maand werd een raamakkoord ondertekenden tussen SOGAO en de vier betrokken landen over de oprichting van een West African Gas Pipeline Authority (WAGPA). De constructie kan op 1 januari 2004 beginnen en zal ongeveer 18 maanden in beslag nemen, zegt Leonce Magbonde, de projectcoördinator voor Benin binnen SOGOA.

Het project zou de komende 15 jaar 561 miljoen dollar aan taksen opleveren voor Nigeria, Ghana, Togo en Benin, schatten experts van de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Landen (ECOWAS). Het gas zal voornamelijk gebruikt worden voor de opwekking van elektriciteit, wat een derde goedkoper is dan waterkracht. Dat vooruitzicht slaat aan bij de West-Afrikaanse bedrijfswereld. De huidige energiekost bedraagt 2,5 procent van de productiekost en dat maakt ons weinig competitief tegenover de Aziaten, zegt bijvoorbeeld Annick Oshumare, de financieel directeur van de Beninese textielfederatie SOBETEX. Als we er niet in slagen om de productiekost te verlagen, houden we op te bestaan.

Magbonde van SOGAO gelooft dat de pijpleiding op lange termijn verlengd kan worden tot in Senegal, waardoor ook andere West-Afrikaanse landen zouden kunnen profiteren van het Nigeriaanse gas. Abdoulaye Wade (de president van Senegal) vertoont erg veel interesse in het project, dat een oplossing kan betekenen voor de energieproblemen van Senegal. Dat enthousiasme geldt ook voor andere ECOWAS-landen. De Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Landen telt 16 leden: Benin, Burkina Faso, Kaapverdië, Ivoorkust, Gambia, Ghana, Guinee, Guinee-Bissau, Liberia, Mali, Mauritanië, Niger, Nigeria, Senegal, Sierra Leone en Togo.


Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.