Stembusslag verliep niet eerlijk

De oppositiepartijen in Jemen dreigen het zopas verkozen parlement te boycotten uit protest tegen vermeend geknoei bij de verkiezingen van 27 april. Ook buitenlandse waarnemers eisen dat de overheid een onderzoek instelt naar de berichten over electoraal geknoei.


Na een gezamenlijke vergadering gisteren (dinsdag) in de hoofdstad Sanaa, eiste de islamitische en socialistische oppositie een gerechtelijk onderzoek naar de berichten over geknoei bij de stembusgang. De triomf van de regerende partij Algemeen Volkscongres (GPC) is niet alleen voor de oppositie verdacht overweldigend. De GPC behaalde 214 van 280 parlementaire zetels, een uitslag die niemand verwacht had gezien de achteruitboerende economie en de Amerikaanse inmenging in Jemen. Islah, de belangrijkste islamitisch geïnspireerde oppositiepartij in Jemen, en de Jemenitische Socialistische Partij deden het met respectievelijk 40 en acht veel slechter dan verwacht.

In de hoofdstad Sanaa, waar de stembusgang relatief nauwlettend in het oog werd gehouden, won Islah een groot aantal zetels. De oppositie vreest dat er vooral op het platteland geknoeid werd met de brieven en de tellingen.

Ook buitenlandse waarnemers hebben onregelmatigheden opgemerkt. De onafhankelijke Amerikaanse organisatie National Democratic Institute (NDI) zette de anomalieën op een rijtje: er was sprake van politieke intimidatie, het opkopen van stemmen en leden van de GPC verhinderden waarnemers hun werk te doen. De schendingen (van de kieswet) moeten aangekaart worden, anders zal het vertrouwen in de democratie in Jemen aangetast worden, luidt de conclusie van het NDI-rapport.

Het Jemenitische Instituut voor Democratische Ontwikkeling zegt dat het verschillende klachten over geknoei heeft binnengekregen. De Nationale Organisatie van Media en Waarnemers (MOST) daarentegen zag weinig onregelmatigheden. Maar in zijn rapport heeft MOST het toch over enkele dorpen waar kinderen tussen zeven en 15 jaar een stem gingen uitbrengen.

Mohammad Qahtan, het hoofd van het politieke bureau van Islah, kondigde dinsdag aan dat de partij zelf een reeks klachten bundelt. We droomden van een betere toekomst, maar de leiders van dit land ontzeggen ons de democratie zelf. Islah
beschuldigt de VS ervan een hand te hebben in het geknoei. De Amerikanen houden er niet van als islamitische partijen de verkiezingen winnen, zegt fractievoorzitter Abdoel Majid al-Zindani. Ze willen dat moslims de Islam opgeven.

De nationale verkiezingscommissie SCER, die officieel belast is met organisatie van de stembusgang, heeft nog niet gereageerd op de beschuldigingen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.