Stormen teisteren landbouw in Centraal-Amerika

Extreme weersomstandigheden hebben het afgelopen half jaar ernstige schade aangericht aan landbouwgewassen in El Salvador en andere landen in Centraal-Amerika. Ze verergeren de voedselonzekerheid in de regio.
Eind 2009 belandde Guatemala voor het eerst op een lijst met landen die wereldwijd in crisis zijn en externe hulp nodig hebben. Deze lijst wordt samengesteld door de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) van de Verenigde Naties.
In september en oktober van dat jaar zorgde het klimaatfenomeen El Niño/de Zuidelijke Oscillatie (ENSO) voor droogte in Centraal-Amerika. Dat had een negatieve invloed op granen en bonen in Nicaragua, Guatemala, Honduras en El Salvador, meldt de FAO.
 
In november sloeg de orkaan Ida met verwoestende gevolgen toe in Centraal-Amerika. Akkers, wegen en opslagplaatsen van boeren werden zwaar beschadigd. In El Salvador vielen 198 doden door zware regenval. Zo’n 15.000 mensen raakten ontheemd. De schade bedroeg ongeveer 239 miljoen dollar (194 miljoen euro).

Heuvelachtig gebied


“Al mijn werk is voor niets geweest”, zegt Isidro Rivas, een 48-jarige boer uit Izcanal, dat 45 kilometer ten oosten van San Salvador ligt. De hevige regenval in het zog van orkaan Ida verwoestte zijn drie hectare met maïs, sorghum, peper en papaya.
 
In mei hadden El Salvador en Guatemala opnieuw te maken met de krachten van de natuur, ditmaal door de tropische storm Agatha. De schade voor de landbouw is in El Salvador geschat op 4,9 miljoen euro. De volledige economische impact van de storm is nog niet bekend, maar die is “enorm”, zegt Alexander Segovia, technische secretaris van de Salvadoraanse president.
 
“Of het nu gaat om overstromingen of droogte, extreme weersomstandigheden zorgen altijd voor schade aan de gewassen, vooral omdat ongeveer 60 procent van graangewassen in El Salvador op heuvels groeit”, zegt Edgar Cruz van het Inter-Amerikaanse Instituut voor Samenwerking in de Landbouw (IICA).

Meer stormen


El Salvador, dat niet genoeg groenten produceert om aan de binnenlandse vraag te voldoen, moet zijn import volgens schattingen van de Salvadoraanse Kamer van Landbouw en Agribusiness (Camagro) verhogen met 30 procent. 
Camagro meldt dat El Salvador aan het begin van het jaar zes van de tien consumentengroenten moest importeren. Nu zijn dat er als gevolg van Agatha negen van de tien. Dit heeft geleid tot een stijging van de groenteprijzen.
De toekomst voor de landbouwproductie in de regio ziet er niet rooskleurig uit. De Colorado State University in de Verenigde Staten voorspelt in de laatste update van begin juni een extreem actief stormseizoen voor zowel de Atlantische als de Grote Oceaan. Het meteorologische team van de universiteit verwacht in de komende maanden achttien tropische cyclonen in de Atlantische Oceaan en twaalf in de Grote Oceaan.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.