Twee woningen staan terugkeer Peruaanse oud-president in de weg

Oud-president Alan García wil in 2016 voor een derde keer Peru gaan besturen. Maar eerst moet hij een corruptieonderzoek overleven. Dat richt zich nu op twee woningen die hij heeft gekocht.

Een parlementaire onderzoekscommissie gaat na wat er tijdens Alan García’s tweede ambtstermijn, van 2006 tot 2011, aan illegaals kan zijn gebeurd. Op 4 april zal García zelf voor de commissie moeten verschijnen, voor de tweede keer al. De commissie besliste al het bankgeheim op te heffen voor de voormalige president.

Volgens commissievoorzitter Sergio Tejada, parlementslid voor de regerende Nationalistische Partij, wil men nagaan waar het geld vandaan kwam waarmee García twee woningen kocht, een in 1997 in Parijs en een in 2012 in Lima.

Appartement in Parijs

Het Parijse appartement, in de exclusieve Rue de la Faisanderie, kostte destijds 340.000 euro; ondertussen is het vier keer zoveel waard. Voor het huis in Lima betaalde hij 640.000 euro.

Dat García het appartement in Parijs bezat, kwam in 2001 aan het licht toen hij naar zijn land terugkeerde. Hij was in 1992 gevlucht voor zijn opvolger Alberto Fujimori (1990-2000).

Bij zijn terugkeer waren verscheidene corruptiezaken uit zijn eerste ambtstermijn (1985-1990) niet uitgeklaard maar García beriep zich op de verjaringstermijn. Over het Parijse appartement had hij aanvankelijk gezwegen.

Bevriende zakenlieden

Bij zijn eerste getuigenis voor de onderzoekscommissie, in juni vorig jaar, zei García dat hij het Parijse appartement niet had aangegeven omdat hij het met een lening had betaald. Hij beloofde alle documenten over de aankoop voor te leggen maar tot dusver is dat niet gebeurd.

De commissie ging daarom op zoek naar de oorsprong van het geld waarmee de flat is gekocht. García zei toen dat hij een aanbetaling van 85.000 euro had gedaan, dankzij bijdragen van de familie van zijn vrouw en van niet nader genoemde “bevriende Peruaanse zakenlieden.”

Volgens APRA-parlementslid Mauricio Mulder kan het onderzoek naar het Parijse appartement niet aangezien de commissie zich enkel met de tweede ambtstermijn van García mag bezighouden. Bovendien was hij geen president op het moment dat hij het appartement in Parijs kocht.

Geheim akkoord

De meeste commissieleden zien dat anders. Ze wijzen erop dat hij bij zijn terugkeer de eigendom niet heeft aangegeven en dat de lening pas dit jaar is afbetaald.

“We hebben hier te maken met een geheim akkoord tussen de Nationalistische Partij van president Ollanta Humala Perú Posible van Toledo”, repliceert Mulder. Toledo was president van 2001 tot 2006.

Alan García, leider van de sociaaldemocratische Revolutionaire Amerikaanse Volksalliantie (APRA), was tweemaal president en ambieert in 2016 een derde termijn.

Spreker op conferenties

Over het huis in Lima zei García aan de pers dat hij 385.000 euro contant had betaald en de rest via een banklening. Die 385.000 euro had hij naar eigen zeggen als docent aan de universiteit en als spreker op binnen- en buitenlandse congressen verdiend.

“Sommige van die conferenties zijn betaald door privébedrijven die overheidscontracten hadden gekregen tijdens de tweede ambtstermijn van García”, zegt Tejada. “Het patroon lijkt zich hier te herhalen.”

Het onderzoek bracht ook aan het licht dat García in juli vorig jaar, na het beëindigen van zijn tweede termijn, een huis huurde in een Las Casuarinas, een luxueuze wijk in de hoofdstad. De eigenaar blijkt Jorge Baca Campodónico te zijn, minister van Economie ten tijde van Fujimori.

Baca zat vorig jaar in de cel voor corruptie en wacht nog op andere processen voor dezelfde klacht. Bovendien was het huis dat hij verhuurde aangeslagen. García zei dat hij niets wist van Baca’s juridische problemen. Moeilijk te geloven, zegt ook het gerecht nu.

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.