Verkrachte Somalische vrouw vrij maar misdaden ongestraft

De verkrachte Somalische vrouw Lul Ali Osman Barake, die zondag werd vrijgesproken voor zogenaamde valse beschuldigingen aan het adres van de Somalische autoriteiten, heeft voor het eerst haar versie van de feiten verteld. Barake werd vorige maand veroordeeld tot een jaar cel nadat ze had aangegeven dat ze verkracht was door militairen. Haar verkrachters blijven op vrije voeten en een journalist die haar interviewde over de feiten zit nog steeds vast in de gevangenis.

  • CC GYSGT W. R. Hower Somalische soldaten zouden de 27-jarige Lul Ali Osman Barake verkracht hebben. CC GYSGT W. R. Hower

Op donderdag publiceerde The Guardian het eerste interview met de 27-jarige Lul Ali Osman Barake sinds haar vrijspraak. ‘Ik was het slachtoffer en werd gearresteerd in plaats van de verkrachters. De verkrachters werden dus beloond. Geen enkel slachtoffer van verkrachting in Somalië zal nu nog durven praten’, waarschuwt de moeder uit Mogadishu.

Gruwelijke dag

‘Op 14 augustus werd ik wakker en voelde ik me niet lekker. Ik ging naar een voedselverdelingspunt en werd er benaderd door vijf mannen in uniform. Ze sloegen mij en plaatsten een blinddoek voor mijn ogen. Ze brachten me naar een verlaten school. Ze verkrachtten mij, de ene na de andere. De overige vier hielden de wacht. Wanneer ze alle vijf klaar waren, vroeg ik ze of ik naar huis mocht. Ik zei dat ik mijn baby borstvoeding moest geven. Ze lieten me gaan’, getuigt Barake.

Wanneer Barake opnieuw in het vluchtelingenkamp aankwam, bracht een lokale leider haar naar het politiestation. Daarna werd ze naar een ziekenhuis gestuurd om haar aantijgingen tegenover de veiligheidsdiensten te controleren. Ze wachtte urenlang tot er uiteindelijk een dokter kwam, waarna ze een vernederende vingertest moest ondergaan.

Gemanipuleerd door politie

Maanden gingen voorbij zonder enig teken van vooruitgang in de verkrachtingszaak. Een kennis introduceerde Barake aan Ibrahim Abdiaziz Abdinur, een freelancejournalist die onderzoek doet naar seksueel geweld. Op 6 januari had Barake een interview met Ibrahim over de feiten, net buiten haar woning. Vier dagen later arriveerden twee politieauto’s en werd Barake meegenomen voor ondervraging, meldt The Guardian.

‘Ze ondervroegen mij over een ander interview dat ik aan al-Jazeera had gegeven onder een pseudoniem. Ze haalden Ibrahim zijn nummer uit mijn telefoon. De politiechef zei dat ik een crimineel was en leugens vertelde over de regering en de politie. Hij zou de overheid vragen om me te vergeven, op voorwaarde dat ik de beschuldigingen introk. Hoewel ik niet kan lezen of schrijven, ondertekende ik daarna een verklaring waarin stond dat ik de beschuldigingen introk. Ik deed het uit angst, de politiemannen stonden daar met geweren’, aldus Barake.

De man van Barake werd naar eigen zeggen 26 dagen lang vastgehouden nadat hij in aanvaring kwam met de politiediensten toen hij verkondigde dat hij gerechtigheid wou voor zijn vrouw en niet zou zwijgen.

Uiteindelijk toch vrijgesproken

Toen de verkrachtingszaak vorige maand voor de rechter kwam, besliste de politie om de ‘ondertekende’ verklaring van Barake niet vrij te geven. Ze werd vervolgens veroordeeld voor valse beschuldigingen en het belasteren van een overheidsorgaan. Ze kreeg een gevangenisstraf van een jaar, die tijdelijk werd omgezet naar huisarrest zodat ze haar baby borstvoeding kon blijven geven. De journalist Ibrahim kreeg eveneens een celstraf van een jaar.

Na internationaal protest vernietigde het hof van beroep vorige zondag de veroordeling wegens “onvoldoende bewijs”. De aanvallers van Barake blijven echter op vrije voeten. ‘Ik ben kwaad op de procureur-generaal en de politie. Ze zeiden dat ik leugens verkocht en ontkenden dat ik kinderen had. Ze maakten misbruik van mijn analfabetisme en probeerden om de reputatie van de regering en de politie te beschermen. Journalisten in Somalië zullen het als een boodschap zien. Ze zullen wegrennen van elk slachtoffer omdat ze weten wat er met mij gebeurd is’, zegt Barake.

Journalist nog steeds in cel

Het hof van beroep halveerde de straf van freelancer Ibrahim naar zes maanden. Toch waren heel wat organisaties zoals Human Rights Watch en het Comité voor de Bescherming van Journalisten erg verbaasd over de uitspraak. Ook de Somalische premier was ontstemd over het vonnis. De Somalische overheid verkondigde dat ze niet veel kan veranderen aan de situatie aangezien de rechterlijke macht ‘onafhankelijk’ is.

Een neef van Ibrahim bezocht de freelancer in de gevangenis. ‘De cel is erg klein en er zitten meer dan veertig mensen in. Ibrahim klaagde over een maagzweer en een huidallergie door de slechte sanitaire voorzieningen. Hij kan het daar geen zes maanden volhouden’, vertelt het familielid.

De Nationale Unie van Somalische Journalisten heeft aangekondigd dat ze de president een brief zal schrijven en een campagne zal lanceren omtrent de vrijheid van meningsuiting.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.