Vervolg van het Sirsa project

Helaas is deze kleine oase in aanbouw ook erg fragiel. Terwijl bosbouwer Raj Kumar Jangra me de voordelen uitlegt zien we van ver een herder met zijn kudde richting de rand van de plantage komen. Een assistent die dienst doet als lokale opzichter haast zich naar de kudde om hen de toegang te ontzeggen.
  • Nick Meynen Nu de moesson opnieuw faalde en de graasgronden er kurkdroog bij liggen is het verse groen van de jonge plantage wel erg aantrekkelijk voor de schapen. Nick Meynen
Nu de moesson opnieuw faalde en de graasgronden er kurkdroog bij liggen is het verse groen van de jonge plantage wel erg aantrekkelijk voor de schapen. Op lange termijn zou het niet de eerste keer zijn dat zich een conflict om steeds schaarsere bronnen ontwikkelt tussen boeren en herders, zeker als die laatste zich gepasseerd voelen. Een ander risico is de tijdelijkheid van de opslag.
Op elk moment, bijvoorbeeld als de oogst faalt, kan de boer beslissen om zijn bomen te kappen en verkopen. Een deel van de bewaarde koolstof zou dan weer in de atmosfeer komen, al blijft een groot deel onder de grond en in het deel van het verkochte hout dat niet verbrand wordt.
De risico’s zijn groot, maar de Europese Commissie steunt dit pilootproject omdat het ook zo veel potentieel heeft. Het CDM verhaal is dat van een woestijn vol fata morgana’s met hier en daar een poging om een kleine oase op te bouwen. Veruit onvoldoende om de steeds warmere woestijn te doen afkoelen.

Deze bijdrage kwam tot stand met de steun van het Fonds Pascal Decroos voor Bijzondere Journalistiek. Info: www.fondspascaldecroos.org

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

  • Auteur en journalist

    Nick Meynen (°1980) is geograaf, conflictdeskundige en auteur van vijf boeken, waaronder Frontlijnen (2017) en De val van Icarus.

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.