Vier op tien Amerikanen zakken voor burgerschapstest

Maar liefst 38 procent van de Amerikanen slaagt niet voor de burgerschapstest die immigranten moeten afleggen. Uit een enquête van het tijdschrift Newsweek onder duizend proefpersonen blijkt dat de Amerikanen bitter weinig weten over hun land of geschiedenis.

Van de ondervraagde personen wist 29 procent niet wie momenteel de Amerikaanse vice-president is, 70 procent kon niet uitleggen wat de grondwet precies was en 73 wist niet waarom Amerika betrokken was bij de Koude Oorlog. Met de kennis over de Tweede Wereldoorlog is het iets beter gesteld, maar ook daar moest 40 procent het antwoord schuldig blijven op de vraag tegen wie de VS vochten. Net geen vierde wist niet wie Martin Luther King was.

Europa

Volgens Newsweek scoren Europeanen beter op gelijkaardige tests. Drie op vier Britten, 68 procent van de Denen en 76 procent van de Finnen kon uitleggen wie de taliban zijn, terwijl maar 58 procent van de Amerikanen dat kon.

Deskundigen wijten de lage scores aan de grote sociale kloof, waardoor veel Amerikanen geen degelijk onderwijs genieten, en de grote migrantenpopulatie die vaak geen Engels spreekt. Maar ook het politieke systeem in de VS zelf treft blaam. Niet alleen is er een grote afstand tussen de federale politiek en de burger, de onderwijsinstellingen zijn ook per staat georganiseerd, waardoor weinig aandacht is voor het federale niveau.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.