VN noemen seksueel geweld een plaag

De VN-Veiligheidsraad stemde unaniem in met een resolutie die het gebruik van seksueel geweld in conflicten scherp veroordeelt. Minister De Gucht beklemtoont dat België het thema mee op de internationale agenda gezet heeft.
‘Geweld tegen vrouwen heeft onzegbare en pandemische proporties aangenomen in sommige samenlevingen die zich proberen te herstellen van conflicten’, zei VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon donderdag 19 juni op een speciale zitting van de VN-Veiligheidsraad. Hij werd daarin bijgevallen door onder andere de Tanzaniaanse VN-ondersecretaris-generaal Asha-Rose Migiro, die benadrukte dat seksueel geweld op de eerste plaats vrouwen en meisjes kapot maakt, maar ook de bredere samenleving schaadt. ‘Als we vrouwen hun volle plek geven in de veiligheidssector, kunnen we ervoor zorgen hun noden ook werkelijk geïdentificeerd en beantwoord worden’, aldus Migiro.
Minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht verwelkomt de oproep van de Veiligheidsraad om het gebruik van seksueel geweld in gewapende conflicten een halt toe te roepen. ‘De unanieme goedkeuring van een Veiligheidsraadresolutie over de problematiek van seksueel geweld in gewapende conflicten is meer dan een krachtig signaal, zegt De Gucht in een persmededeling. ‘De resolutie veroordeelt niet enkel het gebruik van alle vormen van geweld en seksueel geweld tegen burgers maar legt ook de basis van een meer systematische opvolging door de Veiligheidsraad.’ De Gucht besluit met de opmerking dat hij ‘bijzonder verheugd is over de door Secretaris-Generaal Ban Ki-Moon aangekondigde aanstelling van een bijzonder gezant inzake de problematiek van geweld tegen vrouwen’.
De unanimiteit in de Veiligheidsraad –die voor de gelegenheid voorgezeten werd door de Amerikaanse buitenlandminister Condoleezza Rice– was bijzonder groot. Ook Philomène Omatuku Atshakawo, Congolees minister van Gender, Gezin en Kinderen, ondersteunde de oproep volledig, aangezien slachtoffers vaak niet eens meer in staat waren op het veld te werken. Atshakawo zei ook dat de regering van de DRCongo -een van de zwaarst getroffen landen door seksueel geweld- zowel economische, psychologische als veiligheidsmaatregelen neemt om de situatie voor vrouwen te verbeteren.
Een bijzondere oproep kwam er van de Chinese vertegenwoordiger Liu Zhenmin, die hamerde op het belang van zero-tolerantie voor seksueel uitbuiting van vrouwen en meisjes door VN-toepen. Landen die blauwhelmen sturen, moeten meer investeren in training en opvolging van hun soldaten, stelde Zhenmin.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.